Ευάγγελος Μυτιληναίος: Η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει σοβαρό θέμα επάρκειας φυσικού αερίου

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει σοβαρό θέμα επάρκειας φυσικού αερίου
Τρίτη, 05/07/2022 - 14:12

Το πρόβλημα που θα έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία θα είναι μεγάλο, αφού οι τιμές στην ενέργεια θα παραμείνουν ψηλά και ενδέχεται να αυξηθούν και περαιτέρω.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μυτιληναίος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνεδρίου του Economist, εκτίμησε ότι η Ρωσία δεν θα αποκόψει τη ροή αερίου από τον Turk Stream.

Επιπλέον ανέφερε, ότι λειτουργεί ο σχεδιασμός της χώρας, που περιλαμβάνει τη μετατροπή λειτουργίας μονάδων από αέριο σε πετρέλαιο και έχουν αυξηθεί τα αποθέματα λιγνίτη στη διάθεση των λιγνιτικών μονάδων, ενώ γίνεται διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων και επιπλέον έχει ενισχυθεί η Ρεβυθούσα. Χαρακτηριστικά δε τόνισε πως η χώρα μας δεν είναι μια μεγάλη αγορά, όμως μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της για αέριο με 46 πλοία που θα έρθουν στη Ρεβυθούσα μέσα στο έτος, υπογραμμίζοντας ότι ήδη η Μυτιληναίος έχει κλείσει 10 slots για το 2023 και άλλα 10 για το 2024.

Για το θέμα της επάρκειας, ο κ. Μυτιληναίος εμφανίστηκε ανήσυχος για την τιμής που θα πωλείται το φυσικό αέριο, εκτιμώντας ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία οι τιμές θα παραμείνουν ψηλά, αν δεν αυξηθούν και περαιτέρω. Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα που θα έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία θα είναι μεγάλο.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μυτιληναίος σημείωσε ακόμα ότι όλα τα μέτρα που μέχρι τώρα έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση για την ενεργειακή κρίση και την ελάφρυνση των καταναλωτών είναι καλά μελετημένα και πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη της επιχειρηματικής κοινότητας, ακόμα και αν κάποια από αυτά θίγουν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων.

Νωρίτερα, ο κ. Μυτιληναίος, συνομιλώντας στο ίδιο πάνελ με τον καθηγητή Φράνσις Φουκουγιάμα, στο συνέδριο του Economist, υπογράμμισε για μια ακόμα φορά ότι η Ευρώπη πίεσε χρονικά τους στόχους για βιωσιμότητα και ενεργειακή μετάβαση με αποτέλεσμα να υπάρξει πρόβλημα στην κοινωνία και την οικονομία.

Η Ευρώπη είπε, έχει να αντιμετωπίσει ανυπέρβλητα προβλήματα καθώς οδεύει με μεγάλη ταχύτητα προς την ύφεση με ταυτόχρονη αύξηση του πληθωρισμού, γεγονός που δημιουργεί μεγάλη δυσκολία για αποφάσεις από την ΕΚΤ. Ο συνδυασμός ύφεσης με πληθωρισμό ήταν το βασικό δεδομένο το 1930 στην Αμερική με τις γνωστές συνέπειες, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος.

Τέλος, ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ανέφερε, ότι μέχρι τώρα η Ευρώπη είχε φθηνή ενέργεια από τη Ρωσία και χωρίς κόστος ασφάλεια από τις ΗΠΑ. Τώρα η φθηνή ενέργεια από τη Ρωσία θεωρείται τελειωμένη υπόθεση, ενώ το θέμα της ασφάλειας με τη βοήθεια των ΗΠΑ συναρτάται απολύτως από τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ.