Φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια: Την ένταξή τους στην «ταξινομία της ΕΕ» εξετάζει το ΕΚ. Ομιλία Μητσοτάκη σήμερα για τις τρέχουσες προκλήσεις και το μέλλον της ΕΕ

Φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια: Την ένταξή τους στην «ταξινομία της ΕΕ» εξετάζει το ΕΚ. Ομιλία Μητσοτάκη σήμερα για τις τρέχουσες προκλήσεις και το μέλλον της ΕΕ
Τρίτη, 05/07/2022 - 08:39

Το ΕΚ θα αποφασίσει αν θα ασκήσει βέτο στην πρόταση της Επιτροπής να χαρακτηριστούν επενδύσεις φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας ως περιβαλλοντικά βιώσιμες δραστηριότητες. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη, ενώ η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Η Επιτροπή εξέδωσε την σχετική κατ’ εξουσιοδότηση πράξη στις 9 Μαρτίου 2022, προτείνοντας να συμπεριληφθούν, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, συγκεκριμένες δραστηριότητες στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στον κατάλογο των περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων που καλύπτονται από τηνταξινομία της ΕΕ.

Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έχουν προθεσμία έως τις 11 Ιουλίου 2022 για να αποφασίσουν εάν θα ασκήσουν βέτο στην πρόταση της Επιτροπής. Στις 14 Ιουνίου 2022, η επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής και η επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του ΕΚ ενέκριναν ένσταση κατά της πρότασης της Επιτροπής. Εάν η απόλυτη πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (353 ευρωβουλευτές) υποστηρίξει την ένσταση αυτή, η Επιτροπή θα πρέπει να αποσύρει ή να τροποποιήσει την νομοθετική πράξη.

Ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

ΟΈλληνας πρωθυπουργός απευθύνεται στην ολομέλεια του Κοινοβουλίουσχετικά με τις τρέχουσες προκλήσεις και το μέλλον της ΕΕ την Τρίτη, στα πλαίσια του γύρου συζητήσεων "Αυτή η Ευρώπη". Μετά την ομιλία του στην ολομέλεια θα ακολουθήσει γύρος παρεμβάσεων των ηγετών των πολιτικών ομάδων.

Ταξινομία της ΕΕ

Την Τετάρτη, το Κοινοβούλιο πρόκειται να αποφασίσει αν θα ασκήσει βέτο στην πρόταση της Επιτροπής να χαρακτηριστούν επενδύσεις φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας ως περιβαλλοντικά βιώσιμες δραστηριότητες. Μέλη της επιτροπής οικονομικής και νομισματικής πολιτικής και της επιτροπής περιβάλλοντοςενέκριναν ένσταση κατά της πρότασης της Επιτροπής. Το σύστημα ταξινόμησης βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων είναι γνωστό ως η ταξινομία της ΕΕ.

Ουκρανία

Την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές συζητούν για την Ουκρανία με εκπροσώπους του Συμβουλίου και της Επιτροπής. Μεταξύ άλλων αναμένεται να μιλήσουν για την απόφαση χορήγησης καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας στην Ουκρανία και για τρόπουςδιασφάλισης της μεταφοράς γεωργικών προϊόντων. Η Ουκρανία, κορυφαίος παραγωγός αγροτικών προϊόντων, βρίσκεται αντιμέτωπη με την καταστροφή των μεταφορικών της υποδομών και οδικών της δικτύων κατόπιν της ρωσικής εισβολής.

Κόστος ζωής και τιμές ενέργειας

Την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές συζητούν τρόπους αρωγής των ατόμων που πλήττονται από την άνοδο του κόστους ζωής, ιδιαίτερα των τιμών ενέργειας και τροφίμων. Την Τετάρτη, αναμένεται να εξετάσουν τα πλεονεκτήματα της επιβολής έκτακτης φορολογίας στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας.

Σχετικές πληροφορίες

Ο κανονισμός για την ταξινόμηση αποτελεί μέρος τουσχεδίου δράσης της Επιτροπής για τη χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξηςκαι αποσκοπεί στην τόνωση των πράσινων επενδύσεων και στην αποφυγή της προβολής ψευδοοικολογικής ταυτότητας («greenwashing»).