Ψηφίζεται η παράταση της σύμβασης Ελληνικού Δημοσίου – Energean

Ψηφίζεται η παράταση της σύμβασης Ελληνικού Δημοσίου – Energean
Τρίτη, 05/07/2022 - 07:01

Τον δρόμο της Ολομέλειας πήρε η έκτη κατά σειρά παράταση της σύμβασης μεταξύ του δημοσίου και της εταιρείας Energean για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους και για την παράταση άδειας εκμετάλλευσης της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου Ν. Καβάλας.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο δύναται να παραταθεί έως την 23η Νοεμβρίου 2022, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μετά από έγγραφη σύμφωνη γνώμη του Αναδόχου. Αλλά και μέχρι «την ημερομηνία έναρξης παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ως χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου, του υπόγειου φυσικού χώρου της Περιοχής Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου «Νότια Καβάλα», δυνάμει σύμβασης παραχώρησης, στον παραχωρησιούχο που Θα αναδειχθεί με τη διαγωνιστική διαδικασία που διεξαγάγει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας».

«Με την προτεινόμενη ρύθμιση διασφαλίζεται η επιτυχής ευόδωση του διαγωνισμού για την υλοποίηση του έργου της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου στη Νότια Καβάλα, ένα έργο που εξυπηρετεί την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα ενισχύοντας μακροπρόθεσμα τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας μας», τόνισε ο εισηγητής της πλειοψηφίας (ΝΔ) Ιωάννης Ανδριανός, μιλώντας στην διαρκή επιτροπή παραγωγής και εμπορίου.

Βολές της αντιπολίτευσης για το κόστος των επενδύσεων στη ΥΑΦΑ Ν. Καβάλα

Σε σχέση με το ζήτημα που αφορά τη λειτουργία της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) Ν.Καβάλας σύμφωνα με τη ΡΑΕ το κόστος του έργου για είναι σε πλήρη δυναμικότητα θα ξεπεράσει τα 422 εκ. ευρώ. Σημείο τριβής στη χθεσινή συζήτηση αποτέλεσε ο βαθμός κοινωνικοποίησης του κόστους του έργου με τη ΡΑΕ να προτείνει το 50% να μετακυλιστεί στην κατανάλωση και το υπόλοιπο στο δημόσιο και τους άλλους χρήστες. Με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να κατηγορούν χθες την κυβέρνηση πως θέλει να μετακυλίσει όλο το κόστος στους πολίτες.

«Αυτό επιδιώκετε να κάνετε, να επιβαρύνεται τους πολίτες με 314 εκατ. ευρώ και ενδεχομένως 420 εκατομμύρια ευρώ για συνοδά έργα για να πλουτίζουν κάποιοι γνωστοί σας επιχειρηματίες. Δεν τους φτάνει βλέπετε, να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές με το 50% όπως προτείνει η ΡΑΕ και ο Πρόεδρος της ΡΑΕ θέλουν, σχεδόν το 100% για να μην πληρώσουν ευρώ από την τσέπη τους» τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. Σουλτάνα Ελευθεριάδου. Στο ίδιο μήκος κύματος ο βουλευτής του ΜΕΡΑ25 Κρίτων – Ηλίας Αρσένης σημείωσε πως «αυτός είναι ο λόγος που δεν προχωράει αυτή η μεταβίβαση και δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό. Θέλουν αυτά που είχαν πάρει παλιότερα άλλοι στη Ρεβυθούσα, να μετακυλισθεί, δηλαδή, το κόστος στους πολίτες, κατά 95% - 100%».