Ο ΟΠΕΚ+ μειώνει τις προβλέψεις του για πλεόνασμα στην αγορά πετρελαίου φέτος

Ο ΟΠΕΚ+ μειώνει τις προβλέψεις του για πλεόνασμα στην αγορά πετρελαίου φέτος
Τρίτη, 28/06/2022 - 06:52

Για τον Ιούνιο, η ομάδα ΟΠΕΚ+ συμφώνησε και πάλι να αυξήσει την παραγωγή της κατά άλλες 432.000 bpd, αλλά η γενική συναίνεση στον κλάδο είναι ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί και σε αυτή την ποσόστωση.

Η έκθεση, η οποία εκπονήθηκε πριν από τη συνεδρίαση της JTC του ΟΠΕΚ+ που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, έδειξε ότι η ομάδα ΟΠΕΚ+ βλέπει πλέον το πλεόνασμα της αγοράς πετρελαίου στο 1 εκατομμύριο bpd φέτος-κάτω από τις προηγούμενες εκτιμήσεις τους για 1,4 εκατομμύρια bpd.

Η μείωση των προβλέψεων για το πλεόνασμα αργού πετρελαίου έρχεται καθώς η ομάδα ΟΠΕΚ+ συνεχίζει να παράγει κάτω από την ποσόστωσή της. Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να αυξήσει την παραγωγή του τον Μάιο κατά 432.000 bpd. Η ομάδα δεν μπόρεσε να επιτύχει αυτόν τον στόχο, υπολείποντάς τον κατά 2,7 εκατομμύρια bpd. Για τον Ιούνιο, η ομάδα ΟΠΕΚ+ συμφώνησε και πάλι να αυξήσει την παραγωγή της κατά άλλες 432.000 bpd, αλλά η γενική συναίνεση στον κλάδο είναι ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί και σε αυτή την ποσόστωση.

Για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η ομάδα ΟΠΕΚ+ έγινε ακόμη πιο φιλόδοξη, αυξάνοντας τους στόχους της παραγωγής της σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό, μεταφέροντας ουσιαστικά την αύξηση του Σεπτεμβρίου που είχαν προγραμματίσει στον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Όμως η συνεχιζόμενη υποπαραγωγή του ΟΠΕΚ+ θα συρρικνώσει κάθε αναμενόμενο πλεόνασμα της αγοράς, αν όντως ο ΟΠΕΚ+ χρησιμοποιεί αυτά τα στοιχεία παραγωγής στις εκτιμήσεις του.

Ένας από τους μεγαλύτερους καθυστερημένους του ΟΠΕΚ στη συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής ήταν εξ αρχής η Νιγηρία, η οποία στην πραγματικότητα είχε μείωση της παραγωγής της τον Μάιο αντί για αύξηση σύμφωνα με την ποσόστωση. Το αποτέλεσμα ήταν μισό εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα έλλειμμα στην πραγματική παραγωγή της σε σχέση με την ποσόστωσή της. Ωστόσο, ο υπουργός πετρελαίου της Νιγηρίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα είναι σε θέση να καλύψει την ποσόστωση παραγωγής του ΟΠΕΚ μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Εάν η Νιγηρία καταφέρει να επιτύχει την ποσόστωση παραγωγής της μέχρι το τέλος Αυγούστου, όταν οι ποσοστώσεις του ΟΠΕΚ+ θα έχουν πλήρως ανακληθεί, θα συμβάλει σημαντικά στην αύξηση του πλεονάσματος της αγοράς που βλέπει η ομάδα ΟΠΕΚ+.