Bloomberg: Exxon Mobil και Total Energies υποψήφιες για εξαγωγή φυσικού αερίου από το Κατάρ

Bloomberg: Exxon Mobil και Total Energies υποψήφιες για εξαγωγή φυσικού αερίου από το Κατάρ
Unsplash
Τρίτη, 07/06/2022 - 17:37

Αναφορά στο έργο της εξαγωγής φυσικού αερίου από το Κατάρ και το ενδιαφέρον ενεργειακών εταιρειών κάνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με αυτό, στις ενδιαφερόμενες ενεργειακές εταιρείες συγκαταλέγονται η Exxon Mobil και η Total Energies.

Η κρατική παραγωγός Qatar Energy πιθανώς θα ανακοινώσει τη σχετική απόφασή της το Σαββατοκύριακο. Αρκετές άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Shell, έχουν προσφερθεί να συμμετάσχουν στο επενδυτικό σχήμα.

Το έργο στο Κατάρ, ένα από τα μεγαλύτερα όλων των εποχών στη βιομηχανία φυσικού αερίου, έρχεται σε μια συγκυρία που η Ευρώπη σπεύδει να απογαλακτιστεί από τις ρωσικές προμήθειες στον απόηχο της επίθεσης στην Ουκρανία. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και άλλοι αξιωματούχοι επισκέφθηκαν το Κατάρ τους τελευταίους μήνες, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν δεσμεύσεις για επιπλέον φυσικό αέριο.

Οι επενδύσεις θα βοηθήσουν το κράτος του Περσικού Κόλπου να χρηματοδοτήσει ένα σχέδιο τουλάχιστον 30 δισ. δολαρίων για την αύξηση της ετήσιας παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου σε σχεδόν 130 εκατ. τόνους έως το 2027. Το Κατάρ αρχικά θα ανακοινώσει εταίρους για την πρώτη φάση, είπαν οι πηγές, στο πλαίσιο της οποίας η Qatar Energy θα κατασκευάσει τέσσερις μονάδες υγροποίησης, με χωρητικότητα 8 εκατ. τόνων ετησίως η καθεμιά. Οι πρώτες ροές αερίου δεν αναμένονται πριν από το 2026, σύμφωνα με τον εμίρη του Κατάρ.