Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα φυσικό σημείο εισόδου του LNG, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τα Βαλκάνια

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα φυσικό σημείο εισόδου του LNG, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τα Βαλκάνια
Τρίτη, 26/03/2024 - 10:41

Τί ανέφερε σχετικά ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με τον επιχειρηματία Nik Nanos σε εκδήλωση του Economic Club of Canada, για το φυσικό αέριο, την ενέργεια και την κλιματική κρίση

Ακολουθεί αναλυτικά το απόσπασμα της συζήτησης:

Nik Nanos: Ναι, ακριβώς. Όταν μιλάμε για τη γεωπολιτική κατάσταση, σκεφτόμαστε πράγματα για τον πόλεμο στην Ουκρανία με τη Ρωσία, σκεφτόμαστε τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή, σκεφτόμαστε τους ανθρώπους, και ξέρετε κάτι; Οι Καναδοί και οι άνθρωποι στην Ελλάδα ανησυχούν για το κόστος της ενέργειας, ανησυχούν για το κόστος των τροφίμων. Δεν είναι μια εύκολη περίοδος για κανέναν.

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τον αντίκτυπο από την πλευρά του εμπορίου και της εφοδιαστικής αλυσίδας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η σύγκρουση στην Ουκρανία αναδιαμορφώνει, βασικά, την παγκόσμια οικονομία μας. Θα ήθελα να μιλήσετε λίγο παραπάνω γι’ αυτό, διότι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα, συναρπαστικά πράγματα τα οποία έχω ακούσει είναι ο ευρωπαϊκός διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής. Πείτε μου ποιο είναι το όραμα, μοιραστείτε με όλους μας το όραμα γι’ αυτό και τι σημαίνει για την Ελλάδα, γιατί πιστεύω ότι αυτό βρίσκεται στην καρδιά του πού πιθανώς θα πάει η Ελλάδα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, προφανώς, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αλλάξει πολλά πράγματα στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Η Ευρώπη, ορισμένες οικονομίες στην Ευρώπη ειδικότερα ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα ιδιαίτερα εξαρτημένες από το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο. Αυτό έχει αλλάξει, και πιστεύω ότι έχει αλλάξει προς το καλύτερο, πράγμα που σημαίνει ότι τώρα πρέπει να βασιστούμε περισσότερο, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, στο εισαγόμενο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει, διότι είμαστε το φυσικό σημείο εισόδου του LNG, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τα Βαλκάνια. Πράγματι στέλνουμε αέριο στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Χρησιμοποιούμε τους παλιούς ρωσικούς αγωγούς, αντιστρέφοντας τη ροή τους και στέλνοντας αέριο από τον νότο στο βορρά. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει να διαδραματίσει σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο διασφαλίζοντας την ενεργειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Όμως, αν δείτε τον τρόπο με τον οποίο θα μετατοπιστούν οι εμπορικές ροές τα επόμενα χρόνια ή την επόμενη δεκαετία, αυτό που περιγράφετε, ο διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης, είναι για εμένα ένα ιδιαίτερα οραματικό στρατηγικό project. Διότι, εάν εξετάσετε τη θέση της Ινδίας ως αναπτυσσόμενης δύναμης, ως πιθανώς την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία μέχρι το 2030, ως εναλλακτικό πάροχο αγαθών και υπηρεσιών αντί της Κίνας, πώς θα βρουν τα ινδικά προϊόντα τον δρόμο τους προς την ευρωπαϊκή αγορά;

Αρκεί να δείτε τον χάρτη για να καταλάβετε ότι αυτός ο εναλλακτικός διάδρομος, ο οποίος ουσιαστικά παρακάμπτει και το Σουέζ και την Ερυθρά Θάλασσα, έχει ως τελικό σημείο την Ελλάδα, την ηπειρωτική Ελλάδα. Τα λιμάνια μας, τα σιδηροδρομικά μας δίκτυα, τα κέντρα logistics θα έχουν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουν. Αυτή τη στιγμή, βλέπουμε τεράστιο ενδιαφέρον για επενδύσεις στα logistics στην Ελλάδα, και είναι λογικό γιατί έχουμε τις υποδομές, έχουμε τα λιμάνια, επενδύουμε στα τρένα μας. Ειδικά αν κοιτάξετε την περιοχή γύρω από το λιμάνι του Πειραιά, εξελίσσεται σε κορυφαίο κέντρο logistics παγκόσμιας κλάσης. Φυσικά, πρόκειται για ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο. Αλλά αν κάποιος πιστεύει στις δυνατότητες της Ινδίας, όπως εγώ όταν βλέπω την ανάπτυξη της ινδικής οικονομίας και τον δυναμισμό της και το γεγονός ότι η Ινδία θα έχει, πιστεύω, μια ισχυρή εταιρική σχέση με την Ευρώπη, μπορεί να καταλάβει γιατί ο ρόλος της Ελλάδας σε αυτή τη μεγάλη αναδυόμενη εμπορική εταιρική σχέση θα είναι τόσο σημαντικός.

Nik Nanos: Αν μου επιτρέπετε, κ. Πρωθυπουργέ, ακούγεται σαν να σχεδιάζετε έναν νέο χάρτη όπου η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του κόσμου, όταν πρόκειται για τη διασταύρωση του Καναδά, της Ινδίας και της Ασίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν και το Μαντείο των Δελφών είχε διατυπώσει αυτή την άποψη πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια.

Nik Nanos: Εξαιρετικά. Μιλούσατε λίγο νωρίτερα για την προμήθεια αεροσκαφών για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Αυτό που είναι ενδιαφέρον, ένα πράγμα που μοιράζονται ο Καναδάς και η Ελλάδα είναι η καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα και των δασικών πυρκαγιών που εμείς στον Καναδά είχαμε να αντιμετωπίσουμε στο Βόρειο Κεμπέκ. Γνωρίζουμε ότι το ίδιο πράγμα συνέβαινε και στην Ελλάδα. Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή. Μπορείτε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να μιλήσετε για την πράσινη οικονομία στην Ελλάδα και την κλιματική αλλαγή; Είναι μια ευκαιρία; Είναι ένα κόστος; Είναι και τα δύο; Πώς το βλέπετε αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι και απειλή και ευκαιρία. Πρέπει να γνωρίζει κανείς ότι η διαχείριση των καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβά. Για παράδειγμα, είχαμε μια μεγάλη πλημμύρα στη Θεσσαλία, στην Κεντρική Ελλάδα, που είναι η κύρια γεωργική μας περιοχή, τον Σεπτέμβριο, μια φοβερή καταιγίδα. Μία από αυτές τις καταιγίδες που οι επιστήμονες μας λένε ότι συμβαίνουν μια φορά στα χίλια χρόνια, αλλά ποτέ δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι γι΄ αυτά τα στατιστικά σε αυτό το νέο περιβάλλον της κλιματικής κρίσης. Αυτά τα ακραία φαινόμενα, λοιπόν, μας κοστίζουν πολλά χρήματα, πράγμα που σημαίνει ότι η πρόληψη είναι εξαιρετικά σημαντική. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δίνω τόση έμφαση στην προσαρμογή όσο και στον μετριασμό των επιπτώσεων.

Η Ευρώπη κατέχει ηγετική θέση όσον αφορά τον μετριασμό των επιπτώσεων, υπό την έννοια ότι έχει θέσει πολύ σαφείς στόχους για να γίνει ουδέτερη ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050. Έχουμε μια πολύ σαφή πορεία προς την επίτευξη ουδετερότητας ως προς τον άνθρακα. Γνωρίζουμε ότι θα είναι δύσκολο. Ξέρουμε ότι θα κοστίσει πολλά χρήματα. Φοβάμαι όμως ότι αν δεν σκεφτούμε πιο προνοητικά για την προσαρμογή, που σημαίνει την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης σήμερα ή αύριο, μπορεί πράγματι να χάσουμε την υποστήριξη του πληθυσμού μας όσον αφορά τη διασφάλιση ότι είναι μαζί μας όταν πρόκειται για τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μετάβαση που πρέπει να κάνουμε.

Ό,τι έχει να κάνει με την πρόληψη, δίνουμε πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη, ακόμα και όταν πρόκειται για δασικές πυρκαγιές, την ενεργό διαχείριση των δασών. Αυτοί είναι τομείς πολιτικής στους οποίους μπορούμε να μάθουμε πολλά από τον Καναδά. Στην Ελλάδα δεν αποτέλεσε ποτέ προτεραιότητα. Περισσότερη δουλειά και περισσότερες επενδύσεις στην αντιπλημμυρική προστασία. Αυτές οι επενδύσεις έχουν πράγματι λογική οικονομικά μιλώντας, διότι αν δούμε τις ζημιές που πρέπει να αντιμετωπίσουμε σε περίπτωση ακραίων κλιματικών φαινομένων, είναι πολύ ακριβές. Θέματα όπως η ασφάλιση κατά των κλιματικών καταστροφών, επίσης ένα μεγάλο θέμα για στον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κλάδο. Για παράδειγμα, βρισκόμαστε τώρα στη διαδικασία επανεξέτασης του τρόπου με τον οποίο οι αγρότες μας ασφαλίζονται έναντι των γεωργικών ζημιών.