Σήμερα στο ΣτΕ η τύχη της Λάρκο

Σήμερα στο ΣτΕ η τύχη της Λάρκο
Τρίτη, 26/03/2024 - 06:26

Η ΛΑΡΚΟ παραμένει κλειστή από το καλοκαίρι του 2022, με ανθρώπους της κοινοπραξίας να έχουν επισκεφτεί από τότε το χώρο του εργοστασίου, ωστόσο τα πάντα έχουν παγώσει.

Μετά από δύο αναβολές συζητείται σήμερα η αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ από την ιρλανδική CMI, κατά της απόφασης να βγει προτιμητέος επενδυτής η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ AD Holdings. Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία αφορούσε δύο διαγωνισμούς. Ο ένας, του ΤΑΙΠΕΔ για τη μίσθωση του εργοστασίου και ο δεύτερος του Ειδικού Διαχειριστή για τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής. Οι ιρλανδοί οι οποίοι συμμετείχαν μόνο για το διαγωνισμό που αφορούσε τα μεταλλεία «κόπηκαν» γιατί η εγγυητική που κατέθεσαν προερχόταν από θυγατρική εταιρία της Commodity & Mining Insight Ireland Ltd.

Η ΛΑΡΚΟ παραμένει κλειστή από το καλοκαίρι του 2022, με ανθρώπους της κοινοπραξίας να έχουν επισκεφτεί από τότε το χώρο του εργοστασίου, ωστόσο τα πάντα έχουν παγώσει. Πάντως, εάν άνοιγε ξανά το εργοστάσιο θα χρειάζονταν 3-4 μήνες για να λειτουργήσει με ασφάλεια. Να τοποθετηθεί το απαραίτητο προσωπικό στο εργοστάσιο και στα ορυχεία. Η ΛΑΡΚΟ έχει χρόνια εμπειρίας στην παραγωγή σιδηρονικέλιου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις εάν η εταιρία λειτουργήσει ξανά και κάνει επενδύσεις στην υδρομεταλλουργία τότε θα μπορούσε να παράγει πάνω από 2.000 τόνους κοβάλτιου που αποτελεί πρώτη ύλη για την παραγωγή μπαταριών.