Χ. Δούκας: Τα νέα έργα υποδομών θα πρέπει να γίνονται με συνθήκες κλιματικής κρίσης

Χ. Δούκας: Τα νέα έργα υποδομών θα πρέπει να γίνονται με συνθήκες κλιματικής κρίσης
Τετάρτη, 29/11/2023 - 15:45

Αρκετά σύνθετη η διαδικασία μέσα από την οποία θα πρέπει να σχεδιάσουμε ένα νέο τρόπο ώστε να γίνει η πόλη βιώσιμη και ασφαλής

«Είναι ένα πολυσύνθετο θέμα αυτό του χωρικού σχεδιασμού. Αν δούμε πού είμαστε σήμερα. Η Αθήνα είναι μια πολύ πυκνοκατοικημένη πόλη, μια τσιμεντούπολη, με πολύ χαμηλό επίπεδο πράσινου στο 11% -ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 30%-, με πολύ μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση, με πολύ μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση... Άρα θα είναι μια αρκετά σύνθετη διαδικασία μέσα από την οποία θα πρέπει να σχεδιάσουμε ένα νέο τρόπο ώστε να γίνει η πόλη βιώσιμη και ασφαλής», δήλωσε ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, στο πλαίσιο του πρώτου συνεδρίου για τα ακίνητα που διοργανώνουν το Capital.gr και το Forbes Greece με θέμα «Το Παρόν - το Μέλλον και οι Προκλήσεις του Real Estate».

Ο κ. Δούκας συνέχισε τονίζοντας πως «για να το πετύχουμε αυτό -είχαμε πει και προεκλογικά- κάποιες δεσμεύσεις που τώρα είναι και κοινωνικό συμβόλαιο-, το πρώτο είναι ότι αυτό που λέμε νέος βιώσιμος αστικός πολιτισμός, ο οποίος μετριέται πια με άλλους δείκτες από ό,τι παλαιότερα, με τον υπολογισμό πρασίνου ανά κάτοικο. Είναι το ποσοστό του ελεύθερου χώρου προς τον δομημένο χώρο. Είναι η δυνατότητα να έχω κοντά στο σπίτι ένα πάρκο. Είναι να έχω βασικές υποδομές υγείας και σχολεία. Όλα αυτά δεν είναι lifestyle, αλλά επιβίωση».

Για να αυξηθεί το πράσινο, επεσήμανε «θα πρέπει πρώτα να διασφαλίσουμε ότι δεν θα κόβονται νέα δέντρα, όσα κόβονται θα μεταφυτεύονται και όταν γίνονται νέα έργα υποδομών δεν θα πρέπει να γίνονται με βάση σχεδιασμούς 20 και 30 χρόνια πίσω, αλλά θα πρέπει να γίνονται με συνθήκες κλιματικής κρίσης». Ακόμη, δήλωσε ότι θα μπορούσαμε - μεταξύ άλλων - «να προχωρήσουμε στην ανάπλαση του Βοτανικού όπου είναι τρεις χιλιάδες δέντρα».