Π. Κόκκαλης: Εισακούεται από την Κομισιόν η πρόταση για απόσυρση του Χάρτη Ενέργειας

Π. Κόκκαλης: Εισακούεται από την Κομισιόν η πρόταση για απόσυρση του Χάρτη Ενέργειας
Πέμπτη, 05/10/2023 - 08:47

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης τοποθετήθηκε στην συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάργηση του Χάρτη Ενέργειας που επέτρεπε μέχρι σήμερα στους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων να καταδιώκουν όποιον τασσόταν με την επιστήμη, όποιον τασσόταν υπέρ της κατάργησης των ορυκτών καυσίμων, όποιον επέμενε στην υλοποίηση των νομικά δεσμευτικών στόχων για το κλίμα, όποιον υπερασπιζόταν το μέλλον του ανθρώπου στον πλανήτη αντί για τα κέρδη λίγων μετόχων.

Η πρόταση που ξεκίνησε πέρσι από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, κατατίθεται πλέον από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς ψήφιση και εφαρμογή συντονισμένα από όλα τα κράτη της ΕΕ. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης, επισήμανε στην ομιλία του την ανάγκη για ανάληψη κόστους από την πολιτική τάξη, υπέρ μίας υπεύθυνης επιλογής και κάλεσε την Ισπανική προεδρεία να την εντάξει άμεσα στην ημερίσια διάταξη του Συμβουλίου Υπουργών.

Όλη η ομιλία του Έλληνα ευρωβουλευτή:

Κυρία Επίτροπε

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Μόνο με μια συντονισμένη απόσυρση από τη Συνθήκη για τον Χάρτη Eνέργειας, θα άρουμε τα εμπόδια για την υλοποίηση των νομικά δεσμευτικών στόχων για το κλίμα.

Για πόσο ακόμα άραγε θα επιτρέπουμε στις εταιρείες που εκμεταλλεύονται πετρελαιοπηγές και αγωγούς φυσικού αερίου να αμφισβητούν τις κλιματικές πολιτικές των κυβερνήσεων και να καταθέτουν αγωγές ζητώντας αποζημιώσεις;

Πότε θα ακολουθήσουμε τον δρόμο που άνοιξε ο Κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Gavin Newsom, μηνύοντας τες για απάτη και πρόκληση απωλειών και ζημίων δισεκατομμυρίων δολαρίων;

Η πολιτική της δίκαιης μετάβασης και η τολμηρή δράση για το κλίμα δεν ήταν ποτέ πιο επείγουσες από σήμερα.

Το να δράσουμε έχει κόστος. Το να μη δράσουμε είναι καταστροφή. Και το πολιτικό μας καθήκον είναι να επιλέξουμε ποιο κόστος οφείλουμε να αναλάβουμε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την πρόταση της για συντονισμένη απόσυρση δείχνει το δρόμο της εξόδου από μια «βρώμικη» Συνθήκη που περιέχει παρωχημένες νεοφιλελευθερες διατάξεις και μηχανισμούς που δεν συνάδουν με τις αξίες της ΕΕ.

Ήρθε η ώρα να εγκρίνουμε τη Συνθήκη για την μη εξάπλωση των ορυκτών καυσίμων.

Θα ήθελα να καλέσω από αυτό εδώ το βήμα την Ισπανική προεδρία να αποδείξει για μια ακόμη φορά το πολιτικό της θάρρος, και να θέσει το θέμα στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου το συντομότερο δυνατό.