Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Το 90% του ρωσικού πετρελαίου που πήγαινε στην Ευρώπη θα σταματήσει

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Το 90% του ρωσικού πετρελαίου που πήγαινε στην Ευρώπη θα σταματήσει
Eurokinissi
Τρίτη, 31/05/2022 - 18:16

Στη συμφωνία σχετικά με τις κυρώσεις στην Ρωσία αναφέρθηκε ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

«Το 90% του ρωσικού πετρελαίου που πήγαινε στην Ευρώπη θα σταματήσει να τροφοδοτεί την ΕΕ, έτσι θα αποστερήσουμε σημαντικούς πόρους από Ρωσία» είπε.

Συμπλήρωσε ότι παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις για την διαφοροποίηση πηγών και οδών ενεργειακής τροφοδοσίας και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ενεργειακός κόμβος και στην βαλκανική και στην ανατολική Ευρώπη.

Ο αγωγός IGB, για παράδειγμα, που θα συνδέσει τον TAP με τη Βουλγαρία, θα είναι έτοιμος τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου συζητήθηκε και το πρόβλημα των υψηλών τιμών φυσικού αερίου και την διασύνδεση με το ηλεκτρικό ρεύμα. Καταδείξαμε ότι υπάρχει δομικό πρόβλημα στον καθορισμό των τιμών.

«Δόθηκε εντολή στην Κομισιόν για αποσύνδεση τιμών. Θα μπορεί να είναι και ένα πλαφόν στην χονδρική τιμή φυσικού αερίου, κάτι που εισηγείται και η Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν θα περιμένει την ΕΕ για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Από τον επόμενο μήνα τίθεται σε εφαρμογή το δικό μας πρόγραμμα» επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στη βενζίνη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «δεν είναι έτοιμος να ανακοινώσει κάτι περισσότερο. Θα ανακοινώσουμε κάτι όταν και εφόσον είμαστε έτοιμοι».