Σύνοδος Κορυφής: Δεν τα βρίσκουν για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Σύνοδος Κορυφής: Δεν τα βρίσκουν για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Δευτέρα, 30/05/2022 - 15:25

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα και την Τρίτη για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, δεν θα αποφασίσουν κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ΕΕ «δεν είναι ακόμη εκεί» σε ό,τι αφορά μια συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

«Δεν ήταν ποτέ εύκολο. Το ίδιο συμβαίνει τώρα με το έκτο πακέτο», είπε κατά την άφιξή της στη Σύνοδο Κορυφής των 27 κρατών-μελών της ΕΕ. «Δεν είμαστε ακόμα εκεί». Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει δικαιοσύνη για όλους, δεν έχουμε βρει ακόμα λύση για αυτό».

«Οι προσδοκίες μου είναι χαμηλές ότι θα λυθεί τις επόμενες 48 ώρες. Αλλά είμαι βέβαιη ότι στη συνέχεια θα υπάρξει δυνατότητα», προσέθεσε η επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της Ε.Ε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα και την Τρίτη για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, δεν θα αποφασίσουν να επιβάλουν πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά θα μπορούσαν να αναθέσουν στην Επιτροπή να μελετήσει το θέμα, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας.

Και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι δεν περιμένει άμεσα συμφωνία. Εκτίμησε, σύμφωνα με το Reuters, ότι αυτό θα συμβεί, αλλά δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα. «Ό,τι ακούω δείχνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει συναίνεση -και αργά ή γρήγορα θα υπάρξει», είπε στους δημοσιογράφους καθώς έφτασε για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Εάν αυτό συμφωνηθεί μεταξύ των κρατών-μελών, η Επιτροπή θα ενεργήσει πολύ γρήγορα για να αναλύσει αυτήν την πιθανότητα», δήλωσε ο Πάολο Τζεντιλόνι σε δημοσιογράφους στη Ρώμη, προσθέτοντας ότι θα ήταν δύσκολο να γίνουν προβλέψεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα μιας πιθανής απόφασης, μεταδίδει το Reuters.

«Θα ήταν ήδη ένα σημαντικό βήμα εάν το Συμβούλιο της ΕΕ έδινε στην Επιτροπή το πράσινο φως» να μελετήσει τον μηχανισμό ενός ανώτατου ορίου τιμών, είπε ο Τζεντιλόνι.Το νέο πακέτο κυρώσεων που προετοιμάζεται για τη Ρωσία και το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει και εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ως αντίποινα για τον ουκρανικό πόλεμο αναμένεται να αποφασίσουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, νωρίτερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ είχε δηλώσει πως είναι αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το εμπάργκο. Ωστόσο, όπως αναφέρει το πρακτορείο, οι ηγέτες της Ένωσης αδυνατώντας να καταλήξουν στις λεπτομέρειες, θα αποφασίσουν πιο μετά για το νέο πακέτο κυρώσεων στη Μόσχα.

To πιο πρόσφατο προσχέδιο που έχει στα χέρια του το πρακτορείο, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα καλύπτει το αργό πετρέλαιο καθώς και τα προϊόντα πετρελαίου, που παραδίδονται από τη Ρωσία στα κράτη μέλη, με μια προσωρινή εξαίρεση για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών».

«Ως εκ τούτου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτρέπει το Συμβούλιο να το οριστικοποιήσει και να το υιοθετήσει χωρίς καθυστέρηση, διασφαλίζοντας θεμιτό ανταγωνισμό και ίσους όρους ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά της ΕΕ και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών - μελών σε περίπτωση αιφνίδιας διακοπής του εφοδιασμού», σημειώνεται.

Για πολλούς ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ, η εκτίναξη του πληθωρισμού και κυρίως η ραγδαία αύξηση των τιμών σε ενέργεια και τρόφιμα έχουν αποδειχθεί μεγαλύτερος και πιο τρομακτικός εχθρός για την Ευρώπη σε σχέση με τον ρωσικό στρατό και τις βλέψεις του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Εδώ και 25 ημέρες οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου σε μία νέα κύρωση που αναμένεται να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την μεγαλύτερη πηγή εσόδων της Μόσχας, η οποία αποτελεί και κύρια πηγή χρηματοδότησης του πολέμου στην Ουκρανία. Εάν όμως οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού μπλοκ συμφωνήσουν σε ένα τέτοιο μέτρο, οι τιμές στα βασικά προϊόντα αναμένεται να γίνουν ακόμα πιο δυσβάσταχτες για τον Ευρωπαίο καταναλωτή.

Οι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες προσπάθησαν και χθες Κυριακή να πετύχουν συμβιβασμό της τελευταίας ώρας πριν από τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όμως για άλλη μια φορά, δεν τα κατάφεραν.

Τελευταία τροποποίηση στις 30/05/2022 - 17:01