Αισιοδοξία Σκρέκα για «πράσινο φως» από την Κομισιόν στο ελληνικό σχέδιο παρέμβασης στην αγορά ηλεκτρισμού

Αισιοδοξία Σκρέκα για «πράσινο φως» από την Κομισιόν στο ελληνικό σχέδιο παρέμβασης στην αγορά ηλεκτρισμού
Τρίτη, 17/05/2022 - 06:47

Την πεποίθηση ότι ο μηχανισμός παρέμβασης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που σχεδίασε η κυβέρνηση θα πάρει πολύ σύντομα το «πράσινο φως» από την Κομισιόν ώστε να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου, εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Ηδη έχουν γίνει οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ όπως είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο ίδιος έχει μιλήσει για το θέμα αυτό με τη γενική διευθύντρια Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκτιμά ότι οι παρεμβάσεις που έχουν ανακοινωθεί είναι σύμφωνες με τις ευρωπαΪκές οδηγίες και τους κανόνες της κοινής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σημείωσε ακόμη ότι μέσα από το πλαφόν που θα μπει στη χονδρική αγορά, με τη σταθεροποίηση των τιμών χονδρικής και την αποσύνδεση από τις τιμές του φυσικού αερίου θα ανασταλεί, θα καταργηθεί επί της ουσίας η ρήτρα αναπροσαρμογής για όσο διάστημα διαρκεί αυτή η κατάσταση.

Παράλληλα με την ενίσχυση στη λιανική και το πλαφόν που μπει εκεί θα απορροφηθεί το 80-85% της αύξησης που σήμερα απειλεί τα νοικοκυριά. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η απορρόφηση της αύξησης θα είναι της τάξης του 82%, για τους δικαιούχους ΚΟΤ στο 100% και για τους αγρότες 90-95%.

Εντός των επόμενων ημερών στη Βουλή ρύθμιση για τη φορολόγηση των υπερεσόδων των εταιρειών ενέργειας

Εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για τη φορολόγηση των υπερκερδών των καθετοποιημένων μονάδων παραγωγής ενέργειας όπως αυτά αποτυπώθηκαν στο πόρισμα της ΡΑΕ. Η διάταξη θα εξειδικεύει το πώς ακριβώς θα λειτουργήσει ο μηχανισμός φορολόγησης.

Σύμφωνα με τα όσα ο κ. Σκρέκας, ουσιαστικά δεν πρόκειται για φορολόγηση, αλλά για τη συμμετοχή των καθετοποιημένων εταιριών ενέργειας στην προσπάθεια της πολιτείας να στηρίξει τα νοικοκυριά απέναντι στην εκρηκτική αύξηση των τιμών του ρεύματος.

O κ. Σκρέκας δεν αναφέρθηκε στο τελικό ποσό το οποίο θα φορολογηθεί διευκρινίζοντας ότι από τα υπερέσοδα ύψους 921 εκατ. ευρώ που καταγράφηκαν στο πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας θα αφαιρεθούν οι εκπτώσεις που παρείχαν οι εταιρείες στους πελάτες τους, καθώς και οι έμμεσες εκπτώσεις μέσα από τα σταθερά τιμολόγια και το ποσό που θα προκύψει θα φορολογηθεί με 90%.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της φορολόγησης των εταιρειών έκανε λόγο για «έκτακτη συνθήκη» ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και για νοικοκυριά και για επιχειρήσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 17/05/2022 - 06:47