ΔΝΤ: Προτείνει βαρύτερη φορολογία στα ρυπογόνα καύσιμα

ΔΝΤ: Προτείνει βαρύτερη φορολογία στα ρυπογόνα καύσιμα
Πέμπτη, 08/10/2020 - 18:46

Βαρύτερη φορολογία στα ρυπογόνα καύσιμα και επενδύσεις σε πράσινες υποδομές συνιστά στις κυβερνήσεις το ΔΝΤ σύμφωνα με την εξαμηνιαία του έκθεση για την παγκόσμια.

Το Ταμείο υπογραμμίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η κλιματική ενώ τονίζει πως η στροφή στην πράσινη οικονομία μπορεί να γίνει κατά τρόπο απολύτως συμβατό με την ανάκαμψη από την κρίση της πανδημίας.

Όπως εκτιμά , αν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο υιοθετήσουν αυτό τον συνδυασμό, μπορεί, μέσα στα πρώτα 15 χρόνια ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού, να ενισχυθεί η παγκόσμια οικονομία κατά περίπου 0,7% του παγκόσμιου ΑΕΠ και στο μισό αυτού του χρονικού διαστήματος να αυξηθεί η παγκόσμια απασχόληση τόσο ώστε να προστεθούν στους εργαζομένους 12 εκατομμύρια άτομα ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με το Ταμείο, η οικονομική πολιτική μπορεί να συνδράμει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω δύο διαύλων. Πρώτον, έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τη σύνθεση, το μείγμα της ενέργειας που καταναλώνεται, δηλαδή πόση ρυπογόνα ενέργεια και πόση ενέργεια με χαμηλές εκπομπές καυσαερίων θα καταναλώνονται από βιομηχανίες και νοικοκυριά. Δεύτερον, έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τη συνολική κατανάλωση ενέργειας με μια έξυπνη πολιτική τιμολόγησης.