Φορολογία ακινήτων: Τι αλλάζει με το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση

Φορολογία ακινήτων: Τι αλλάζει με το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση
Πέμπτη, 30/11/2023 - 06:18

Το τέλος ανθεκτικότητας επιβαρύνει και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ενώ το ύψος του διαφοροποιείται στη βάση τόσο της κατηγορίας του καταλύματος όσο και της εποχής του χρόνου στο οποίο αναφέρεται.

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή ρυθμίζεται η επιβολή υπέρ του Δημοσίου του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση. Το τέλος ανθεκτικότητας αντικαθιστά τον φόρο διαμονής ο οποίος επιβάλλεται σήμερα σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, το τέλος ανθεκτικότητας επιβαρύνει και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ενώ το ύψος του διαφοροποιείται, κατ' εφαρμογή της αρχής της αναλογικής ισότητας, στη βάση τόσο της κατηγορίας του καταλύματος όσο και της εποχής του χρόνου στο οποίο αναφέρεται. Στην υποχρέωση καταβολής του προαναφερόμενου φόρου συμπεριλαμβάνονται και οι κατηγορίες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης και αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων - τουριστικών επιπλωμένων επαύλεων (βίλες).

Το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση θα επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα, κατά τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο, ως εξής:

Για κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα 1-2 αστέρων θα επιβάλλεται τέλος 1,50 ευρώ, 3 αστέρων 3 ευρώ, 4 αστέρων 7 ευρώ, 5 αστέρων 10 ευρώ, σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια - διαμερίσματα ευρώ θα επιβάλλεται τέλος 1,50 ευρώ, σε ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης θα επιβάλλεται τέλος 1,50 ευρώ.

Ωστόσο, αν τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μονοκατοικίες άνω των 80 τ.μ., θα επιβάλλεται τέλος ανθεκτικότητας 10 ευρώ. Σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα - τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες) θα επιβάλλεται τέλος 10 ευρώ.

Το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα, κατά τους μήνες Νοέμβριο έως Φεβρουάριο, ως εξής:
Για κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα 1-2 αστέρων θα επιβάλλεται τέλος 0,50 ευρώ, 3 αστέρων 1,50 ευρώ, 4 αστέρων 3 ευρώ, 5 αστέρων 4 ευρώ, σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια - διαμερίσματα ευρώ θα επιβάλλεται τέλος 0,50 ευρώ, σε ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης θα επιβάλλεται τέλος 0,50 ευρώ.

Ωστόσο, αν τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μονοκατοικίες άνω των 80 τ.μ., θα επιβάλλεται τέλος ανθεκτικότητας 4 ευρώ. Σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα - τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες) θα επιβάλλεται τέλος 4 ευρώ.

Ποιος πληρώνει το νέο τέλος για την κλιματική κρίση

Το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση βαρύνει τον διαμένοντα, που έκανε χρήση του δωματίου ή του διαμερίσματος, επιβάλλεται μετά τη διαμονή του στο κατάλυμα και πριν την αναχώρησή του από αυτό, με την έκδοση ειδικού στοιχείου-απόδειξης είσπραξης τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, και αποδίδεται από αυτές στη Φορολογική Διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις.

Οι δηλώσεις υποβάλλονται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της έκδοσης κάθε ειδικού στοιχείου - απόδειξης είσπραξης τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση. Το ειδικό στοιχείο - απόδειξη είσπραξης τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση δεν επιβαρύνεται με Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Αυτονόητα το τέλος δεν επιβάλλεται σε περίπτωση δωρεάν παροχής υπηρεσιών διαμονής.