Περιφέρεια Αττικής - ΕΔΣΝΑ: «Πληρώνω όσο Πετάω: Ελληνικές εμπειρίες και ευρωπαϊκές πρακτικές»

Περιφέρεια Αττικής - ΕΔΣΝΑ: «Πληρώνω όσο Πετάω: Ελληνικές εμπειρίες και ευρωπαϊκές πρακτικές»
Τετάρτη, 30/11/2022 - 12:01

Γ. Πατούλης: «Με ισχυρούς συμμάχους μας τους Δήμους, η Αττική περνάει σε μία νέα «πράσινη» εποχή ανακύκλωσης»

Με τη συμμετοχή Δημάρχων, Αντιδημάρχων και προσωπικοτήτων από ευρωπαϊκούς φορείς Αυτοδιοίκησης, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ, «Πληρώνω όσο Πετάω: ελληνικές εμπειρίες και ευρωπαϊκές πρακτικές».Το σύστημα «Πληρώνω όσο Πετάω» αφορά ένα διαφορετικό σύστημα χρέωσης των δημοτικών τελών στον τομέα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων, το οποίο και θα αποτελεί οικονομικό κίνητρο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για τη μείωση του όγκου των αποβλήτων τους και την ενίσχυση της ανακύκλωσης.

Την εκδήλωση στην οποία συζητήθηκανοι προκλήσεις, οι ελληνικές και ευρωπαϊκές εφαρμογές του συστήματοςΠληρώνω Όσο Πετάω,καθώς και οι δυνατότητες τιμολόγησης και συμμετοχής του κοινού,άνοιξαν με χαιρετισμούςο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούληςκαι ο Γ. Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ Μ. Γραφάκος. Εκ μέρους της ΚΕΔΕ χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Διαχείρισης Απορριμμάτων και Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκανο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Β. Κόκκαλης,o Πρόεδρος του ΕΟΑΝ Ν. Χιωτάκης, οι Δήμαρχοι:Ασπροπύργου Ν. Μελετίου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γ. Κωνσταντέλλος, Ηρακλείου Ν. Μπάμπαλος, Μοσχάτου – Ταύρου Α. Ευθυμίου, Ραφήνας – Πικερμίου Ε. Μπουρνούς και Περάματος Γ. Λαγουδάκης.

Επισημαίνεται πως πρόκειταιγια την πρώτη εκδήλωσηστο πλαίσιο της συνεργασίας της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ με την Ένωση Πόλεων και Περιφερειών της Ευρώπης για την Ανακύκλωση και την αειφόρο διαχείριση πόρων.

grafakos.jpg

Άμεσα η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη δεύτερη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου για τη μονάδα επεξεργασίας του Πειραιά

Ο κ. Πατούλης στην ομιλία τουεστίασε στους βασικούς άξονες του ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό και αναφερόμενος στους διαγωνισμούς που στο σύνολο τους αγγίζουν τα800 εκ. ευρώ για 3 νέες μονάδες επεξεργασίαςστερεών αποβλήτων, ανακοίνωσε ότιη Περιφέρεια θα προχωρήσει άμεσα στη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη δεύτερη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου για τη μονάδα του Πειραιά και στην πρόκληση υποβολής δεσμευτικών προσφορών, ενώ όπως τόνισεέχουν ήδη ολοκληρωθεί οι αναζητήσεις κατάλληλων χώρων στη ΝΑ Αττική και το Βόρειο Τομέα Αθηνών, ενώ αναμένουμε και τις προτάσεις για τον Κεντρικό Τομέα πριν προχωρήσουμε στην υλοποίηση των σχετικών έργων.

Σε ό,τι αφορά στο σύστημα «Πληρώνω όσο Πετάω», υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως«η εμπειρία από τα Κινητά Πράσινα Σημεία και τους 200.000 εγγεγραμμένους χρήστες αποδεικνύει ότι οι πολίτες είναι έτοιμοι να υποδεχθούν και να αγκαλιάσουν τέτοιες πολιτικές».

Ο ΓΓ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ Μ. Γραφάκοςχαρακτήρισε το σύστημα «Πληρώνω όσο Πετάω» ως θρυαλλίδα για να αλλάξουν οι συνήθειες των πολιτών στα ζητήματα ανακύκλωσης, τόνισε ότι το υπουργείο θα στηρίξει τους Δήμους στην προσπάθεια αυτή και συνεχάρη τον Περιφερειάρχη για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει στα ζητήματα της ανακύκλωσης.

Πρακτικές ανακύκλωσης από Δήμους της Αττικής

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν από Δημάρχους, Αντιδημάρχους και εκπροσώπους Δήμων οι προσπάθειες και οι εμπειρίες συνδυασμού ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή με εφαρμογές «Πληρώνω όσο Πετάω» στους ΔήμουςΒάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Βριλησσίων, Μοσχάτου – Ταύρου, Περιστερίου, Ραφήνας – Πικερμίου, Χαλανδρίου.Τοποθετήσεις έγιναν από τους ΔήμαρχουςΒάρηςΒούλας-Βουλιαγμένης Γ. Κωνσταντέλλο, Ραφήνας – Πικερμίου Ε. Μπουρνούς, Μοσχάτου – Ταύρου Α. Ευθυμίου, τον Αντιδήμαρχο Βριλησσίων Α. Μαυραγάνη, την Αντιδήμαρχο Περιστερίου Μ. Τσιώτα, τον Διευθυντή Ανακύκλωσης ΒΒΒ Μ. Καβράκο, τον δημοτικό σύμβουλο Χαλανδρίου Γ. Λυμπεράτο. Τη συζήτηση συντόνισε ο σύμβουλος του Περιφερειάρχη σε ζητήματα Περιβάλλοντος Α. Μαυρόπουλος.

Κοινό συμπέρασμα ήταν ότι οι Δήμοι της Αττικής μπορούν με προσεκτικά και καλά σχεδιασμένα βήματα να προχωρήσουν σε εφαρμογές Πληρώνω όσο Πετάω με τέσσερεις προϋποθέσεις:

Α. Την ολοκλήρωση του ενιαίου περιφερειακού καμβά υποδομών ανακύκλωσης

Β. Την υλοποίηση πετυχημένων πιλοτικών

Γ. Την σε βάθος ανάλυση κόστους – οφέλους

Δ. Την ενίσχυση από Πολιτεία και ΦοΔΣΑ σε θέματα εξοπλισμού και τεχνογνωσίας.

photo-titania-6-1000x680.jpg

Παρεμβάσεις Δημάρχων

Στην παρέμβασή του οΔήμαρχος ΒΒΒ Γ. Κωνσταντέλλοςπαρουσίασε τις καινοτόμες δράσεις του Δήμου του σχετικά με το ΠοΠ και την ανακύκλωση και τόνισε την ανάγκη υλοποίησης τοπικών μονάδων ΜΕΒΑ αλλά και ολοκληρωμένων πράσινων σημείων. ΟΔήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Ε. Μπουρνούςεξήγησε ότι η συνεργασία με τον ΕΔΣΝΑ είναι κλειδί για την επίτευξη των εθνικών στόχων. Αναφέρθηκε επίσης στο ολιστικό πρόγραμμα διαχείρισης αποβλήτων που εφαρμόζει ο Δήμος εδώ και δυο χρόνια, και έδωσε έμφαση στη δημιουργία της διαδημοτικής ΜΕΒΑ στην περιοχή και τις αναμενόμενες θετικές επιδράσεις που θα επιφέρει.

ΟΔήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου Α. Ευθυμίουμίλησε για την κοινωνική διάσταση της τιμολόγησης των υπηρεσιών διαχείρισης αποβλήτων και περιέγραψε το τοπικό πρόγραμμα διαχείρισης βιοαποβλήτων. Επίσης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα άμεσης δημοπράτησης του Πράσινου Σημείου Μοσχάτου – Ταύρου. Η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Περιστερίου κ. Μαίρη Τσιώτααναφέρθηκε στις σημαντικές δυσκολίες εξεύρεσης χώρων ακόμα και για μικρές υποδομές αλλά και στη μεγάλη προσπάθεια εκτροπής των βιοαποβλητων που γίνεται σε συνεργασία με τον ΕΔΣΝΑ.

Όλοι οι παρόντες Δήμαρχοι συνεχάρησαν την Περιφέρεια και τον ΕΔΣΝΑ για την πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις απόεκπροσώπους ευρωπαϊκών φορέων Αυτοδιοίκησης,οι οποίοι ανέλυσαν ευρωπαϊκές πρακτικές εφαρμογής συστημάτων ανακύκλωσης αλλά και της μεθόδου «Πληρώνω όσο Πετάω». Μεταξύ αυτών που τοποθετήθηκαν ήταν οΦρανσέσκο Λέμπο, Διευθύνοντας Σύμβουλος της Ένωσης Πόλεων και Περιφερειών της Ευρώπης για την Ανακύκλωση, η Τερέζα Γκερέρο επικεφαλής του τομεά ανακύκλωσης της Περιφέρειας της Καταλονίας και o Ματέο Τζιαντομάσι, Διευθυντής ανακύκλωσης στην περιφερειακή ενότητα της Ανκόνα.

Γ. Πατούλης: « Εργαζόμαστε αδιάκοπα για τηνεπόμενη ημέρα της ανακύκλωσης στην Αττική»

Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Αττικήςυπογράμμισε τη σημασία της κατάλληλης προετοιμασίας και της διαμόρφωσης των όρων προκειμένου να εφαρμοστούν με επιτυχία τα συστήματα«Πληρώνω όσο Πετάω» ή «Κερδίζω όσο Ανακυκλώνω».

«Πρέπει δηλαδή, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα της ανακύκλωσης στην Αττική, για την οποία εργαζόμαστε αδιάκοπα να συζητήσουμε σε βάθος το θέμα των κινήτρων και της αλλαγής της συμπεριφοράς των πολιτών και το ρόλο που θα έχουν σε αυτή την κατεύθυνση τα παραπάνω συστήματα», ανέφερε.

Αναφερόμενος στο σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων που εφαρμόζει η Περιφέρεια, τόνισε πως κομβικό στοιχείο κάθε ολοκληρωμένης προσπάθειας είναι η δημιουργία του καμβά των υποδομών ανακύκλωσης σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο, η διακριτή συλλογή και αξιοποίηση των βιοαποβλήτων και η δημιουργία πολλαπλών δυνατοτήτων ανακύκλωσης για τους πολίτες, με τη χρήση των πλέον εξελιγμένων τεχνικών και εξοπλισμού.

Προετοιμάζεται δίκτυο10 μονάδων επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων

Στη συνέχεια επισήμανε πως από το πρόγραμμα εξοπλισμού ανακύκλωσης των Δήμων από την Περιφέρεια αναμένεταιπάνω από 200.000 τόνους πρόσθετη ανακύκλωση λόγω του εξοπλισμού που θα τοποθετηθεί εντός του 2023, ενώ όπως ανακοίνωσε προετοιμάζεταιδίκτυο10 μονάδων επεξεργασίας οργανικών αποβλήτωνμε δυναμικότητα άνωτων 130.000 τόνωνκαι προϋπολογισμό της τάξης των80 εκ. ευρώ.Οι 3 μεγαλύτερες από αυτές (Κορωπί, Λαύριο, Ραφήνα) θα εφαρμόζουν τεχνικές αναερόβιας επεξεργασίας με παραγωγή ενέργειας.

«Προωθούμε την άμεση μείωση της ταφής , μέσω της γενικευμένης ανακύκλωσης βιοαποδομήσιμων αποβλήτων που επιτυγχάνεται και με τη δωρεάν διανομή στους Δήμους από τον ΕΔΣΝΑ200 υπερσύγχρονων καφέ απορριμματοφόρωνγια τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, καθώς και35.000 καφέ κάδων, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Με την καινοτόμο δράσητων Κινητών Πράσινων Σημείων, για πρώτη φορά η ανακύκλωση πάει εκεί που είναι ο κάθε πολίτης αντί να περιμένουμε τον πολίτη να πάει εκεί που γίνεται η ανακύκλωση. Διεξάγονται πάνω από 700 δρομολόγια το μήνα καλύπτοντας το σύνολο της Αττικής και ήδη έχουμεπάνω από 200.000 εγγεγραμμένους χρήστες στην ανταποδοτική κάρτα ανακύκλωσης που αποτελεί, στην πράξη, μια εφαρμογή τύπου «Κερδίζω όσο Ανακυκλώνω», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αρχές του 2023θα βραβεύσουμε τους δήμους – πρωταθλητές της ανακύκλωσης

Ακολούθως ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στη λειτουργία τουΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣτης Αττικής, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη της Αττικής, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, να παρακολουθεί 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, την πορεία της ανακύκλωσης σε κάθε Δήμο του Λεκανοπεδίου,τονίζοντας ότι στις αρχές του 2023, «σε ειδική εκδήλωσηθα βραβεύσουμε τους δήμους – πρωταθλητές της ανακύκλωσηςκαι θα παρουσιάσουμε τις επιδόσεις του 2022 στην Αττική».

«Θα παραμείνουμε σταθεροί αρωγοί των Δήμων»

Σε ό,τι αφορά τα συστήματα«Πληρώνω όσο Πετάω» ή «Κερδίζω όσο Ανακυκλώνω», υπογράμμισε πως «δεν πρέπει να είμαστε φοβικοί στην εφαρμογή τέτοιων συστημάτων.

«Μέσω του συγκεκριμένου μέτρου, το οποίο έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε πολλές περιπτώσεις στο εξωτερικό, δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να χρεώνουν χαμηλότερα δημοτικά τέλη σε όλους όσοι παράγουν λιγότερα απόβλητα ή/και ανακυκλώνουν περισσότερο» τόνισε και επισήμανε:«Επικοινωνιακά, το πολιτικό στοίχημα είναι να μην εκληφθεί ως ένα είδος φοροεισπρακτικού μέτρου αλλά ως μια παρέμβαση για την προστασία του περιβάλλοντος και την αξιοποίηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας. δαπανηρά για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος.

Επιπλέον, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η εφαρμογή του μέτρου οδήγησε σε ανεξέλεγκτη απόρριψη αποβλήτων σε άλλους δήμους και συνοδεύτηκε από χαλαρή επιτήρηση λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης και μειωμένων ποσοστών δέσμευσης από την πλευρά των πολιτών.

Συμπερασματικά, η επιτυχία των εφαρμογών «Πληρώνω όσο πετάω» απαιτεί επαρκείς υποδομές και ετοιμότητα από την πλευρά των δήμων και στόχους για υψηλότερα ποσοστά».

«Από τη μεριά της Περιφέρειας Αττικής αλλά και του ΕΔΣΝΑ θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα σταθούμε αρωγοί στις προσπάθειες των δήμων να υλοποιήσουν τέτοιες εφαρμογές με πολλούς και διάφορους τρόπους», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Πατούλης.