Ένα παραθυράκι επέτρεψε στη Ρωσία να κερδίσει 1,1 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις καυσίμων στην ΕΕ

Ένα παραθυράκι επέτρεψε στη Ρωσία να κερδίσει 1,1 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις καυσίμων στην ΕΕ
Δευτέρα, 26/02/2024 - 08:15

Ένα παραθυράκι των κυρώσεων της ΕΕ που επιτρέπει τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου εάν αυτό διυλιστεί αλλού, απέφερε στη Ρωσία εκτιμώμενα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ από τις πωλήσεις καυσίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέρυσι, παρά το εμπάργκο στις άμεσες εισαγωγές από τη Ρωσία, έδειξε την Παρασκευή έρευνα της ΜΚΟ Global Witness.

Για περισσότερο από ένα χρόνο, η ΕΕ έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές θαλάσσιου αργού πετρελαίου και καυσίμων από τη Ρωσία -με μια προσωρινή παρέκκλιση για τη Βουλγαρία- καθώς η Ένωση και οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλοι σύμμαχοί τους προσπαθούν να πνίξουν τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να διεξάγει τον πόλεμό του στην Ουκρανία.

Ωστόσο, το ρωσικό αργό πετρέλαιο που διυλίζεται σε καύσιμα αλλού, στην Ινδία, για παράδειγμα, μπορεί να εισαχθεί στην ΕΕ και το Κρεμλίνο εξακολουθεί να λαμβάνει έσοδα για τα καύσιμά του που «ξεπλένονται» εκτός Ρωσίας.

Η Global Witness έχει παρακολουθήσει τις θαλάσσιες ροές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία σε διυλιστήρια σε όλο τον κόσμο και στη συνέχεια στα ευρωπαϊκά λιμάνια και αποκάλυψε ότι το 2023, εκτιμάται ότι 35 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου θα εισέλθουν στην ΕΕ με τη μορφή διυλισμένων προϊόντων πετρελαίου.

Είναι αδύνατο να γίνει ακριβής παρακολούθηση του ρωσικού αργού, αλλά η Global Witness ανέλυσε τον σχετικό όγκο του ρωσικού έναντι του μη ρωσικού πετρελαίου που χρησιμοποιείται στην πρώτη ύλη ενός διυλιστηρίου, όπου υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

«Τα καύσιμα εισέρχονται μέσω ενός όχι και τόσο μικρού «παραθύρου» που έχει απομείνει στις κυρώσεις της ΕΕ και το οποίο επιτρέπει τη ροή προϊόντων που έχουν διυλιστεί από ρωσικό πετρέλαιο στην Ένωση. Αυτό έχει οδηγήσει σε ένα «πλυντήριο» όπου διυλιστήρια σε χώρες όπως η Ινδία και η Τουρκία, μπορούν να εισάγουν ρωσικό αργό με έκπτωση, να το διυλίζουν σε προϊόντα όπως ντίζελ, καύσιμα αεροσκαφών ή βενζίνη και να πωλούν νόμιμα το διυλισμένο πετρέλαιο σε χώρες που απαγορεύουν την είσοδο στην ΕΕ», δήλωσε η Global Witness.

Μέσα από το ίδιο παραθυράκι, τα ρωσικά καύσιμα εισέρχονται επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Τον Αύγουστο του 2023, μια ανάλυση της Global Witness έδειξε ότι μία στις 20 πτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου εκτελούνταν με καύσιμα τζετ που είχαν παραχθεί από ρωσικό πετρέλαιο, και τον Νοέμβριο η Global Witness ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είχαν εισάγει 30 εκατομμύρια βαρέλια καυσίμων από διυλιστήρια που εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο.

Τελευταία τροποποίηση στις 26/02/2024 - 08:51