Κίνα και Ινδία αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου και καυσίμων

Κίνα και Ινδία αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου και καυσίμων
Πέμπτη, 28/12/2023 - 08:18

Η Κίνα παρέλαβε το ήμισυ του συνόλου του αργού πετρελαίου που εξήγαγε η Ρωσία φέτος, με την Ινδία να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής, δήλωσε την Τετάρτη(27/12) ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ στην κρατική τηλεόραση.

Η Κίνα αντιπροσωπεύει πλέον το 45% έως 50% των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου και καυσίμων, ενώ η Ινδία λαμβάνει περίπου το 40%, δήλωσε ο Νόβακ. Η αύξηση είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη για την Ινδία, όπου η Ρωσία δεν εξήγαγε σχεδόν καθόλου πετρέλαιο μέχρι το 2022. Τώρα, είναι ο κορυφαίος προμηθευτής της υποηπείρου.

«Εάν νωρίτερα εξάγαμε περίπου το 40-45% του συνολικού μας αργού πετρελαίου και των διυλισμένων προϊόντων στην Ευρώπη, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένουμε ότι το μερίδιο αυτό θα έχει μειωθεί στο 4-5%», δήλωσε ο επίσης ο Νόβακ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Κίνα έχει ουσιαστικά αντικαταστήσει την Ευρώπη ως προορισμό για το ρωσικό αργό και τα προϊόντα πετρελαίου.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας άλλος αναπληρωτής πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας αναμένεται να αυξηθούν κατά 7% φέτος από τα επίπεδα του 2021.

«Τα πιο πιεστικά προβλήματα του περασμένου έτους έχουν γενικά επιλυθεί. Αυτό αφορά πρώτον τις πληρωμές και την ασφάλιση φορτίου, [και] δεύτερον την εξασφάλιση της θαλάσσιας μεταφοράς υδρογονανθράκων από τον στόλο των δεξαμενόπλοιων», δήλωσε ο Αλεξάντερ Μπελούσοφ.

Επίσης, την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής τηςTransneft, Νικολάι Τοκάρεφ, ανέφερε ότι ο όγκος των ρωσικών αποστολών πετρελαίου προς την Κίνα φέτος είχε εκτοξευθεί σε περίπου 100 εκατομμύρια τόνους, που αντιστοιχούν σε περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

«Ο όγκος των εξαγωγών προς την Κίνα και την Ινδία έχει αυξηθεί σημαντικά- πολλές φορές. Μπορώ να πω ότι περίπου 70 εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου παραδόθηκαν στην Ινδία φέτος, ενώ περίπου 100 εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου πήγαν στην Κίνα», δήλωσε ο Τοκάρεφ.

Οι ινδικές εισαγωγές ρωσικού αργού, εν τω μεταξύ, έφθασαν σε υψηλό τεσσάρων μηνών τον Νοέμβριο, στα 1,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με στοιχεία που ανέφερε τοReuters ότι έλαβε από εμπορικές πηγές. Οι εισαγωγές του Νοεμβρίου ήταν 3,1% υψηλότερες από την εισαγωγή ρωσικού αργού πετρελαίου από την Ινδία τον Οκτώβριο και αντιπροσώπευαν περισσότερο από το ένα τρίτο του συνόλου των ινδικών εισαγωγών αργού πετρελαίου τον περασμένο μήνα.