ΡΑΕ Γερμανίας: Ανάγκη διατήρησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα

ΡΑΕ Γερμανίας: Ανάγκη διατήρησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα
Unsplash
Τετάρτη, 27/12/2023 - 17:05

Υπέρ της διατήρησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα μέχρι το τέλος Μαρτίου 2031 τάσσεται υπογράμμισε η ρυθμιστική αρχή Ενέργειας της Γερμανίας BNetzA, όπως μεταδίδει η Die Welt.

Ο λόγος είναι προκειμένου να διασφαλίσουν την ευστάθεια του συστήματος σε έκτακτες καταστάσεις.

Τα εργοστάσια θα πρέπει να λειτουργούν μόνο ως εφεδρεία όταν καλούνται από τους διαχειριστές να λειτουργήσουν, ενώ «αυτά θα λειτουργούν σπάνια και επομένως θα έχουν μικρό αντίκτυπο στο ανθρακικό αποτύπωμα του ενεργειακού συστήματος», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε εκπρόσωπος του Ρυθμιστή, μιλώντας στην εφημερίδα. «Η τάση παραμένει ίδια, δηλαδή κανένα εργοστάσιο με άνθρακα να μην δραστηριοποιείται στην αγορά μετά το 2030».

Αρκετοί διαχειριστές δικτύου έχουν καλέσει να διατηρηθούν εργοστάσια άνθρακα ως εφεδρεία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όπως γράφει η Die Welt. «Αυτό είναι αναγκαίο για να διασφαλίσουμε την σταθερότητα του συστήματος σήμερα και τα επόμενα χρόνια», σημείωσε σχετικά ένας εκπρόσωπος από τον διαχειριστή TransnetBW.

Σημειώνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει να επιταχύνει την απόσυρση του άνθρακα μέχρι το 2030 από τον υφιστάμενο επίσημο στόχο που έχει τεθεί για το 2038 το αργότερο. Ωστόσο, τα κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας έχουν επανειλημμένα εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για κάτι τέτοιο ή ακόμη και απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Υποστηρίζουν κυρίως ότι κάτι τέτοιο θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια εφοδιασμού.