Ο Όρμπαν λέει ότι η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ δεν είναι προς το συμφέρον της Ουγγαρίας

Ο Όρμπαν λέει ότι η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ δεν είναι προς το συμφέρον της Ουγγαρίας
Κυριακή, 03/12/2023 - 07:24

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι η έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι προς το συμφέρον της Βουδαπέστης.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι η έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι προς το συμφέρον της Βουδαπέστης και ότι το μπλοκ των 27 μελών θα πρέπει να επιλέξει μια «στρατηγική εταιρική σχέση» με την εμπόλεμη χώρα.

Σε μια έκθεση προόδου τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -το εκτελεστικό όργανο του μπλοκ- συνέστησε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία μόλις αυτή πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, αφού απέκτησε το καθεστώς υποψήφιας χώρας μαζί με την πολύ μικρότερη Μολδαβία τον περασμένο Ιούνιο.

Ο Όρμπαν, ένας δεξιός λαϊκιστής που διατηρεί θερμές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, βρίσκεται εδώ και καιρό σε αντιπαράθεση με την ΕΕ για ζητήματα που αφορούν το κράτος δικαίου και τη διαφθορά και έχει δει το μπλοκ να παγώνει τα κεφάλαια συνοχής ύψους 22 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουγγαρία έως ότου εισαγάγει μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην εβδομαδιαία συνέντευξή του στο ουγγρικό κρατικό ραδιόφωνο την 1η Δεκεμβρίου, ο Όρμπαν δήλωσε ότι η έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με το Κίεβο δεν συμπίπτει με τα συμφέροντα της Ουγγαρίας και ότι «τολμάμε να το πούμε, ανεξάρτητα από το πόση πίεση μας ασκούν», σε μια προφανή αναφορά στην υποτιθέμενη παρέμβαση των Βρυξελλών.

«Θα προτιμούσα να καταλήξει η ΕΕ πρώτα σε μια συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Ουκρανία», δήλωσε ο Όρμπαν, προσθέτοντας ότι μια τέτοια εταιρική σχέση θα μπορούσε να διαρκέσει έως και 10 χρόνια έως ότου η Ουκρανία μπορέσει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της ΕΕ.

«Όταν δούμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε, τότε ας θέσουμε ξανά το θέμα της ένταξης, αλλά αυτό θα είναι δυνατό μόνο μετά από πολλά, πολλά χρόνια», είπε.

Ο Όρμπαν μίλησε και πάλι κατά της συνέχισης της παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, σε αυτό που οι επικριτές θεωρούν ως μια προσπάθεια της Βουδαπέστης να εκβιάσει την ΕΕ να αποδεσμεύσει τα παγωμένα κονδύλια συνοχής της με αντάλλαγμα να μην χρησιμοποιήσει η Ουγγαρία το δικαίωμα βέτο της, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει ομόφωνη στήριξη για να εξασφαλίσει μια αναθεώρηση του προϋπολογισμού του μπλοκ ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ που θα περιλαμβάνει 50 δισεκατομμύρια ευρώ για την Ουκρανία.

«Η Ευρώπη έχει οικονομικά προβλήματα, αλλά εν τω μεταξύ πετάει χρήματα - στέλνει βαγόνια με όπλα και χρήματα στην Ουκρανία», δήλωσε ο Όρμπαν.

Ο Όρμπαν και η κυβέρνησή του έχουν επανειλημμένα ταχθεί κατά της παροχής στρατιωτικής βοήθειας από το μπλοκ στην Ουκρανία για την καταπολέμηση της απρόκλητης επίθεσης της Ρωσίας, υποστηρίζοντας χωρίς αποδείξεις ότι η βοήθεια αυτή απλώς θα παρατείνει τον πόλεμο.

Η ΕΕ θα πραγματοποιήσει σύνοδο κορυφής στις 14-15 Δεκεμβρίου