Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου: Τα σχέδια για υπεράκτιο ενεργειακό οικοσύστημα

Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου: Τα σχέδια για υπεράκτιο ενεργειακό οικοσύστημα
Unsplash
Τετάρτη, 29/11/2023 - 18:25

Η πρόεδρος της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ), Τούλα Ονούφριου, παρουσίασε έναν οδικό χάρτη για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου υπεράκτιου οικοσυστήματος ενέργειας στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια του Ενεργειακού Συνεδρίου Ανατολικής Μεσογείου που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό.

Το στρατηγικό σχέδιο περιλαμβάνει τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πλάνα της ΕΥΚ, με στόχο γίνει η Κύπρος βασικός παίκτης σε βιώσιμες και ανταγωνιστικές ενεργειακές λύσεις.

Τα επόμενα πέντε χρόνια, η ΕΥΚ θα επικεντρωθεί στην προώθηση έργων έρευνας και ανάπτυξης φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα, η εταιρεία θα αξιολογήσει τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις μέσα από το πρίσμα της συνεχιζόμενης ενεργειακής μετάβασης.

Στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, σε μια περίοδο έως και δέκα χρόνια από τώρα, η ΕΥΚ οραματίζεται βιώσιμη και ανταγωνιστική υπεράκτια παραγωγή φυσικού αερίου. Τα αρχικά πιλοτικά έργα θα χρησιμεύσουν ως βάση δοκιμών για υπεράκτιες εφαρμογές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το μακροπρόθεσμο όραμα της ΕΥΚ, μετά από δέκα χρόνια, εκτείνεται στη δημιουργία ενός υπεράκτιου ολοκληρωμένου ενεργειακού οικοσυστήματος. Αυτός ο φιλόδοξος στόχος περιλαμβάνει τον συνδυασμό συμβατικών και βιώσιμων υδρογονανθράκων, υπεράκτιων έργων αιολικής και ηλιακής ενέργειας, διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας, εφαρμογών αποθήκευσης CO2 και πρωτοβουλιών για το υδρογόνο.

Η κ. Ονουφρίου εξήγησε ότι η Κύπρος έκανε βήματα για να επανεξετάσει τις δικές της δυνατότητες για υπεράκτια αποθήκευση ΑΠΕ και υπεράκτια Αποθήκευση CO2 και έχει συμμετάσχει στις αρχικές μελέτες και στη συλλογή δεδομένων. Οι αρχικές μελέτες σε τοποθεσίες υπεράκτιων αιολικών πάρκων έχουν προσδιορίσει τον κόλπο της Επισκοπής ως μια πολλά υποσχόμενη τοποθεσία, είπε, ενώ οι σχεδιασμοί για αποθήκευση CO2 περιλαμβάνουν συνεργασία με διάφορα κυβερνητικά τμήματα και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Παράλληλα τόνισε την ενεργό δέσμευση της ΕΥΚ σε διάφορα έργα που στοχεύουν στην υποστήριξη της ανάπτυξης και εφαρμογής τεχνολογιών που θα βοηθήσουν την Κύπρο να προχωρήσει προς ένα αποτελεσματικό ενεργειακό οικοσύστημα με όλα τα στοιχεία του να λειτουργούν με ολοκληρωμένο και ωφέλιμο τρόπο για τη χώρα.

Είπε επίσης ότι αναμένει ότι ο ρόλος της τεχνολογίας θα έχει σημαντικό και ευνοϊκό αντίκτυπο στην ανάπτυξη βιώσιμων υπεράκτιων και θαλάσσιων ενεργειακών υποδομών και ότι η Κύπρος έχει πολλά να συνεισφέρει, καθώς και να επωφεληθεί από αυτό.

Ο Γενικός Διευθυντής της Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ), Μάριος Μενελάου, δήλωσε ότι το όραμα της εταιρείας είναι η υλοποίηση του κυπριακού στόχου για περιβαλλοντικά βιώσιμη και οικονομικά συμφέρουσα ανάπτυξη, μέσω της προμήθειας LNG και Φυσικού Αερίου έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την προώθηση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού.

Ο κ. Μενελάου παρουσίασε βίντεο που έδειχνε την πρόοδο που έγινε στο χώρο του Βασιλικού καθώς και τη μετατροπή της πλωτής μονάδας LNG «ΕΤΥΦΑ Προμηθέας. Όπως είπε, έχει ολοκληρωθεί κατά 98% και βρίσκεται ακόμα σε ναυπηγείο στη Σαγκάη. Θα καταπλεύσει, όπως είπε, στην Κύπρο τους επόμενους μήνες.

Ο Fabrizio Botta, Επικεφαλής Εμπορικός Διευθυντής της Saipem είπε ότι το σχέδιο της Κύπρου να γίνει ενεργειακός κόμβος και να συμμετάσχει σε πραγματικά έργα είναι αρκετά ενδιαφέρον.

«Αυτό μας δίνει περισσότερη δύναμη να αναζητήσουμε νέες ευκαιρίες στη χώρα για να υποστηρίξουμε τις βασικές εταιρείες, διεθνείς και τοπικούς εργολάβους να κάνουν αυτού του είδους τα όνειρα πραγματικότητα τους επόμενους μήνες», είπε.