Ο ΔΟΕ αναμένει πλεόνασμα στην αγορά πετρελαίου ακόμη και αν ο ΟΠΕΚ+ επεκτείνει τις περικοπές παραγωγής

Ο ΔΟΕ αναμένει πλεόνασμα στην αγορά πετρελαίου ακόμη και αν ο ΟΠΕΚ+ επεκτείνει τις περικοπές παραγωγής
Τετάρτη, 22/11/2023 - 10:25

Το σημερινό έλλειμμα της αγοράς πετρελαίου θα μετατραπεί σε ελαφρύ πλεόνασμα το επόμενο έτος, ακόμη και αν οι ηγέτες του ΟΠΕΚ+, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, παρατείνουν τις περικοπές παραγωγής και εξαγωγών τους έως το 2024, δήλωσε στο Reuters την Τρίτη ο Τορίλ Μποσόνι, επικεφαλής του τμήματος πετρελαϊκής βιομηχανίας και αγορών του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ).

Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου μειώνονται επί του παρόντος «με γρήγορο ρυθμό», δήλωσε ο Μποσόνι στο Reuters στο περιθώριο εκδήλωσης του κλάδου στη Νορβηγία.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο ΔΟΕ αύξησε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το 2023 και το 2024, καθώς η κατανάλωση υπερβαίνει τις προσδοκίες. Ωστόσο, ο οργανισμός προειδοποίησε ότι η αύξηση της προσφοράς ξεπερνά επίσης τις προβλέψεις.

«Προς το παρόν, με τη ζήτηση να εξακολουθεί να υπερβαίνει τις διαθέσιμες προμήθειες οδεύοντας προς τον χειμώνα του βόρειου ημισφαιρίου, οι ισορροπίες της αγοράς θα παραμείνουν ευάλωτες σε αυξημένους οικονομικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους - και περαιτέρω αστάθεια μπροστά μας», δήλωσε ο ΔΟΕ.

Οι εικασίες αυξάνονται ότι ο κορυφαίος παραγωγός του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, θα παρατείνει την εθελοντική περικοπή της κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) έως το 2024, λαμβάνοντας υπόψη την τελευταία διολίσθηση των τιμών του πετρελαίου στα 80 δολάρια και την τυπικά αδύναμη περίοδο για τη ζήτηση πετρελαίου κατά το πρώτο τρίμηνο κάθε έτους. Εντείνονται επίσης οι συζητήσεις στην αγορά ότι ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να ανακοινώσει βαθύτερη μείωση στη συνεδρίαση της ομάδας το Σαββατοκύριακο 25-26 Νοεμβρίου.

Η πρόσφατη αδυναμία των τιμών του πετρελαίου «έχει αυξήσει το θόρυβο σχετικά με το τι θα αποφασίσει να κάνει ο ΟΠΕΚ+ στη συνεδρίασή του στις 26 Νοεμβρίου. Συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα παρατείνουν τις πρόσθετες εθελοντικές περικοπές τους έως τις αρχές του 2024», έγραψαν τη Δευτέρα οι στρατηγικοί αναλυτές της ING.

«Ωστόσο, αυτό που είναι λιγότερο σαφές είναι αν η ευρύτερη ομάδα του ΟΠΕΚ+ θα προβεί σε περαιτέρω περικοπές», πρόσθεσαν.

Μια βαθύτερη περικοπή της ομάδας σε συνδυασμό με το ότι οι Σαουδάραβες και οι Ρώσοι θα παρατείνουν την εθελοντική τους μείωση θα εξαλείψει το αναμενόμενο σήμερα πλεόνασμα της αγοράς το πρώτο τρίμηνο του 2024, σημείωσαν οι στρατηγικοί αναλυτές.