Ο τομέας πυρηνικής ενέργειας της Βουλγαρίας είναι σε καλή κατάσταση

Ο τομέας πυρηνικής ενέργειας της Βουλγαρίας είναι σε καλή κατάσταση
Παρασκευή, 10/11/2023 - 10:17

Ο πρόεδρος της Βουλγαρικής Πυρηνικής Εταιρίας (BNS) Μλάντεν Μίτεφ δήλωσε σήμερα στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ ότι ο τομέας της πυρηνικής ενέργειας της χώρας βρίσκεται σε καλή κατάσταση και πολλές χώρες προσπαθούν να επιτύχουν αυτό που έχει πετύχει η Βουλγαρία εδώ και χρόνια.

«Πρέπει να τον αναπτύξουμε γιατί η πυρηνική ενέργεια δεν έχει εναλλακτική, καθώς αποτελεί μέρος της στρατηγικής για πηγές ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα», πρόσθεσε.

Ο Μίτεφ έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια ετήσιου συνεδρίου της BNS με θέμα «Πυρηνική ενέργεια για τους ανθρώπους"», που πραγματοποιείται στο Βέλικο Τάρνοβο από τις 8 έως τις 11 Νοεμβρίου, μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, μέλη της BNS από διάφορους τομείς εφαρμογής της πυρηνικής ενέργειας συζήτησαν το μέλλον του κλάδου τους και τρόπους προσέλκυσης προσωπικού.

«Αργά ή γρήγορα, κάθε κυβέρνηση τα τελευταία 20 χρόνια καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί χωρίς την πυρηνική ενέργεια και η Βουλγαρία έχει επικεντρωθεί σε αυτήν την κατεύθυνση τα τελευταία επτά χρόνια», τόνισε ο Μίτεφ.

Υπογράμμισε ότι σήμερα στο προσκήνιο βρίσκεται μια στρατηγική προσέλκυσης προσωπικού, γιατί «είναι σαφές τι πρέπει να γίνει, αλλά το θέμα είναι ποιος θα το κάνει».

«Την επόμενη πενταετία, 700 ειδικοί του κλάδου θα συνταξιοδοτηθούν. Περίπου 130 άνθρωποι αποχωρούν από τη βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας κάθε χρόνο», δήλωσε ο 'Ισκρεν Τσβέτκοφ του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι (NPP). Πρόσθεσε ότι η αντικατάστασή τους διαρκεί πολύ, καθώς ένας χειριστής πυρηνικής μονάδας χρειάζεται τουλάχιστον 18 μήνες εξειδικευμένης εκπαίδευσης στον πυρηνικό σταθμό Κοζλοντούι.

Ο Τσβέτκοφ πρόσθεσε ότι 3.700 άνθρωποι εργάζονται σήμερα στον πυρηνικό σταθμό. «Είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στη χώρα, που παρέχει υποτροφίες και καλούς αρχικούς μισθούς για νέους ειδικούς», δήλωσε.

Οι ειδικοί σημείωσαν ότι περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν την πυρηνική ενέργεια. Σχεδόν 440 πυρηνικοί αντιδραστήρες βρίσκονται σε λειτουργία, άλλοι 50 έως 60 κατασκευάζονται. Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο συμφώνησαν ότι η Βουλγαρία χρειάζεται τέσσερις αντιδραστήρες 1.000 μεγαβάτ, όπως ορίζεται σε ένα στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο για το 2050. Αυτό θα επιτρέψει στη χώρα να διατηρήσει την ενεργειακή της ανεξαρτησία και να αντιμετωπίσει κατάλληλα την κλιματική αλλαγή.