Οι παγκόσμιες επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων εκτοξεύονται στα 7 τρισεκατομμύρια δολάρια

Οι παγκόσμιες επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων εκτοξεύονται στα 7 τρισεκατομμύρια δολάρια
Τετάρτη, 30/08/2023 - 07:01

Αυτό το Σαββατοκύριακο, ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Μπέρναρντ Λούνεϊ, δήλωσε ότι ο κόσμος πρέπει να επενδύσει σε περισσότερη παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Μόλις πριν από δύο χρόνια, μια τέτοια δήλωση σαν του Λούνεϊ θα προκαλούσε σοκ. Ο τότε νέος διευθύνων σύμβουλος είχε αγκαλιάσει ολόψυχα τη μετάβαση στην ενέργεια και είχε μεγάλα σχέδια για την επέκταση της BP σχεδόν σε κάθε πτυχή της.

Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Τώρα, ο Looney λέει ότι «πρέπει να επενδύσουμε στο σημερινό ενεργειακό σύστημα με υπευθυνότητα», διατηρώντας παράλληλα τη μετάβαση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters από το Σάββατο.

Δεν είναι μακράν ο μόνος με την πεποίθηση ότι η επένδυση στην εξασφάλιση των άμεσων ενεργειακών αναγκών του παγκόσμιου πληθυσμού είναι μια έξυπνη επένδυση. Στην πραγματικότητα, ακόμη και οι κυβερνήσεις που τάσσονται περισσότερο υπέρ της μετάβασης μοιράζονται αυτή την πεποίθηση. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι επιδοτήσεις στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σημείωσαν ρεκόρ το 2022.

Η είδηση ήρθε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο σε νέα έκθεσή του αναφέρει ότι οι παγκόσμιες επιδοτήσεις για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έχουν φθάσει στο ιστορικό υψηλό των 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022. Από αυτά, είπε το Ταμείο, το 18% ήταν άμεσες επιδοτήσεις. Αυτές οι άμεσες επιδοτήσεις αντιπροσώπευαν διπλάσια αύξηση σε σχέση με το 2012.

Το υπόλοιπο, ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος αυτού που το ΔΝΤ αποκάλεσε επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων, ήταν στην πραγματικότητα «υποτιμολόγηση για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την τοπική ατμοσφαιρική ρύπανση» και όχι πραγματική κρατική στήριξη για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Είναι ενδιαφέρον ότι η έκθεση του ΔΝΤ δημοσιεύεται μόλις λίγες ημέρες αφότου ένας άλλος οργανισμός, το Διεθνές Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, μια δεξαμενή σκέψης για το κλίμα, κατηγόρησε την G20 επειδή δεν κατάφερε να τερματίσει τις επιδοτήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου παρά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στην COP26 πριν από δύο χρόνια.

Το IISD δήλωσε ότι είχε υπολογίσει ότι οι 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου είχαν δαπανήσει το 2022 το ποσό ρεκόρ των 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για κρατική στήριξη της βιομηχανίας άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η συγγραφέας των υπολογισμών, Τάρα Λάαν, δήλωσε ότι «τα στοιχεία αυτά αποτελούν μια έντονη υπενθύμιση των τεράστιων ποσών δημόσιου χρήματος που οι κυβερνήσεις της G20 συνεχίζουν να διοχετεύουν στα ορυκτά καύσιμα -παρά τις ολοένα και πιο καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

Για να είμαστε δίκαιοι, το άλμα στις άμεσες επιδοτήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου πέρυσι ήρθε ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε στην Ευρώπη στα τέλη του 2021, επιδεινώθηκε απότομα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις επακόλουθες κυρώσεις και αργότερα αντήχησε σε όλο τον κόσμο.

Εκείνη ήταν η χρονιά κατά την οποία ακόμη και η γερμανική κυβέρνηση -το πρότυπο της ενεργειακής μετάβασης- άρχισε να επιδοτεί τα καύσιμα για να αποφύγει μια ακόμη χειρότερη κρίση βιοτικού επιπέδου από αυτή που είχε ήδη στα χέρια της. Όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έκαναν το ίδιο. Έτσι οι παγκόσμιες επιδοτήσεις για τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο εκτοξεύτηκαν σε υψηλά επίπεδα όλων των εποχών.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της έκθεσης του ΔΝΤ, ωστόσο, είναι το συμπέρασμα ότι περίπου 5 τρισεκατομμύρια δολάρια από το σύνολο που υπολόγισε για τις παγκόσμιες επιδοτήσεις υδρογονανθράκων έχουν τη μορφή μη καταβληθέντων αποζημιώσεων για τη ζημιά που προκλήθηκε από τη χρήση υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με το Ταμείο, το πρόβλημα είναι η οικονομική προσιτότητα των υδρογονανθράκων. Και αυτή η προσιτότητα υποστηρίζεται από άμεσες επιδοτήσεις. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι η μεταρρύθμιση των τιμών.

«Η πλήρης μεταρρύθμιση των τιμών των ορυκτών καυσίμων θα μείωνε τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 43% κάτω από τα βασικά επίπεδα το 2030 [σύμφωνα με τη συγκράτηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5-2οC], ενώ παράλληλα θα εισέπραττε έσοδα αξίας 3,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ και θα απέτρεπε 1,6 εκατομμύρια θανάτους από τοπική ατμοσφαιρική ρύπανση ετησίως».

Με άλλα λόγια, το ΔΝΤ προτείνει στις κυβερνήσεις να καταστήσουν τους υδρογονάνθρακες πολύ ακριβούς στη χρήση τους, προκειμένου να αποκατασταθεί η βλάβη που προκαλούν στο περιβάλλον και στους ανθρώπους και να επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού για τη θερμοκρασία.

Πράγματι, το ΔΝΤ πιστεύει ότι όλες οι μορφές επιδότησης της βιομηχανίας πρέπει να καταργηθούν. «Εκτιμούμε ότι η κατάργηση των ρητών και σιωπηρών επιδοτήσεων των ορυκτών καυσίμων θα απέτρεπε 1,6 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως, θα αύξανε τα κρατικά έσοδα κατά 4,4 τρισεκατομμύρια δολάρια και θα έθετε τις εκπομπές σε τροχιά επίτευξης των στόχων για την υπερθέρμανση του πλανήτη».

Τα κυβερνητικά έσοδα θα εκτοξευθούν σίγουρα αν καταργηθεί όλη η κρατική υποστήριξη για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα. Το πρόβλημα είναι ότι θα εκτοξευθούν μόνο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα πριν η επίδραση των υψηλότερων τιμών της ενέργειας εξαπλωθεί παντού και η αγοραστική δύναμη πέσει στα τάρταρα. Αυτός, άλλωστε, είναι ο λόγος για τον οποίο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιδοτούσαν τα καύσιμα πέρυσι εν μέσω καλπάζοντος πληθωρισμού, εκτοξευόμενων τιμών ενέργειας και ολοένα και πιο ταραγμένων πληθυσμών.

Πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση και δεν συμφωνούν όλοι ότι η λύση βρίσκεται στη συρρίκνωση της προσφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου κάνοντάς τα λιγότερο προσιτά. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι είναι της άποψης ότι το κύριο αντικείμενο της προσοχής των κυβερνήσεων θα πρέπει να είναι η πλευρά της ζήτησης της ενεργειακής εξίσωσης.

Η ΕΕ φιλοξένησε πρόσφατα ένα συνέδριο σχετικά με αυτό που οι υποστηρικτές αποκαλούν «αποανάπτυξη» και τι τελικά προκύπτει από το να μάθουν οι άνθρωποι να τα βγάζουν πέρα με λιγότερα από τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας. Υπήρξαν προκαταρκτικές εκκλήσεις για χαμηλότερη κατανάλωση και στις ΗΠΑ και στον Καναδά, με την τελευταία τέτοια έκκληση να μην είναι καθόλου προκαταρκτική και να προέρχεται από τη συντακτική επιτροπή της Globe and Mail.

«Όσο οι άνθρωποι συνεχίζουν να αγοράζουν ορυκτά καύσιμα, οι εκπομπές αερίων που θερμαίνουν το κλίμα θα συνεχίζοντα», έγραψε η συντακτική επιτροπή της G&M. «Η πραγματική λύση είναι η μείωση της ζήτησης - και εκεί είναι που οι κυβερνήσεις μπορεί να μπορέσουν να κάνουν τη μεγαλύτερη διαφορά».