Γερμανία: Οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν υψηλές τουλάχιστον μέχρι το 2027

Γερμανία: Οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν υψηλές τουλάχιστον μέχρι το 2027
Παρασκευή, 01/09/2023 - 06:58

Οι εισαγωγές φυσικού αερίου της Γερμανίας μειώθηκαν κατά 17,9% μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ανακοίνωσε την Πέμπτη η BDEW, η γερμανική ένωση επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας.

Η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου στη Γερμανία έχει μειωθεί μέχρι στιγμής φέτος εν μέσω εκκλήσεων για εξοικονόμηση ενέργειας και υψηλών τιμών.

Η Γερμανία έχει στραφεί στην εισαγωγή περισσότερου φυσικού αερίου από τη Νορβηγία και την Ολλανδία, καθώς και υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω των πρόσφατα εγκαινιαζόμενων τερματικών σταθμών εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, για να αντισταθμίσει την έλλειψη ρωσικού φυσικού αερίου, το οποίο η χώρα δεν έχει λάβει εδώ και ένα χρόνο, από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Τον Μάιο του 2022, η Ρωσία αντιπροσώπευε το 37% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στη Γερμανία, πριν πέσει στο μηδέν στις αρχές Σεπτεμβρίου 2022, δήλωσε η BDEW.

Τότε, οι ροές του Nord Stream διακόπηκαν από την Gazprom, εβδομάδες πριν από το ανεξήγητο ακόμη σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου ήταν και είναι μια τεράστια πρόκληση για την ενεργειακή βιομηχανία, δήλωσε η BDEW αυτή την εβδομάδα.

«Σήμερα, ένα χρόνο μετά, η Γερμανία μπορεί να είναι εύλογα αισιόδοξη για την κατάσταση εφοδιασμού με φυσικό αέριο τον προσεχή χειμώνα», πρόσθεσε η ένωση.

Οι δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Γερμανία είναι πλέον κατά 93% γεμάτες, ανέφερε σε δήλωσή της η διευθύνουσα σύμβουλος της BDEW Κέρστιν Αντρέα.

«Αυτό μας δίνει ασφάλεια, αλλά αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα περάσουμε καλά τον φετινό χειμώνα. Δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμη το πρόβλημα», πρόσθεσε η Αντρέα, καλώντας για εξοικονόμηση ενέργειας και τους επόμενους μήνες.

Η Γερμανία αναμένει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν υψηλές τουλάχιστον μέχρι το 2027, ανέφερε η κυβέρνηση νωρίτερα αυτό το μήνα σε έκθεση σχετικά με τα μέτρα για την άμβλυνση του υψηλού ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά.

Μια εβδομάδα νωρίτερα, η INES, ο όμιλος των γερμανικών διαχειριστών αποθηκών φυσικού αερίου, ανέφερε στην ενημερωμένη έκθεση για το φυσικό αέριο του Αυγούστου ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να κινδυνεύει από ελλείψεις φυσικού αερίου μέχρι τη χειμερινή περίοδο 2026/2027, εκτός εάν λάβει μέτρα για την προσθήκη τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου, πρόσθετης αποθηκευτικής ικανότητας φυσικού αερίου ή αγωγών.