Βενεζουέλα: Σχέδιο για να πληρώσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια χρέους στις ΗΠΑ με εξαγωγές πετρελαίου

Βενεζουέλα: Σχέδιο για να πληρώσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια χρέους στις ΗΠΑ με εξαγωγές πετρελαίου
Δευτέρα, 10/07/2023 - 06:56

Σύμφωνα με αυτή την πρόταση, ένας νεοδιορισμένος διαχειριστής θα στέλνει 200.000 bpd αργού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα επεξεργάζεται μια πρόταση σύμφωνα με την οποία 200.000 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα θα εξάγονται σε έναν διαχειριστή, ο οποίος στη συνέχεια θα πληρώσει τους πιστωτές που έχουν εγείρει αξιώσεις για διάφορα περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας στο εξωτερικό.

Οι ομολογιούχοι και οι πιστωτές διεκδικούν τα περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας στο εξωτερικό σε αμερικανικά δικαστήρια για αθέτηση πληρωμών - και οι αθετήσεις αυτές, οι οποίες ξεπερνούν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, υπερβαίνουν την αξία των περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας στο εξωτερικό. Ακόμη και την αξία της Citgo, της πιο πολύτιμης περιουσίας της Βενεζουέλας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με αυτή την πρόταση, ένας νεοδιορισμένος διαχειριστής θα στέλνει 200.000 bpd αργού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το αργό πετρέλαιο που θα διοχετευόταν στις ΗΠΑ πωλείται επί του παρόντος στην Κίνα.

Ο αποχωρισμός 200.000 βαρελιών αργού πετρελαίου ημερησίως που αποφέρει πολύ αναγκαία έσοδα για την ταλαιπωρημένη χώρα θα ήταν επώδυνος, αλλά η χώρα πουλάει αυτό το πετρέλαιο στην Κίνα με έκπτωση περίπου 20 δολάρια ανά βαρέλι.

Αν η Βενεζουέλα καταλήξει να πουλάει το πετρέλαιο αυτό στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορούσε ενδεχομένως να ανακτήσει αυτή την έκπτωση - αν και θα χρησιμοποιηθεί μόνο για την αποπληρωμή του χρέους, χωρίς να δημιουργήσει έσοδα που θα χρησιμοποιηθούν αλλού.

Εάν η Βενεζουέλα δεν είναι σε θέση ή δεν επιθυμεί να ακολουθήσει αυτό το σχέδιο, αντιμετωπίζει μια πιθανή διάσπαση της εταιρείας διύλισης πετρελαίου Citgo, την οποία τα δικαστήρια θα μπορούσαν να διατάξουν ακόμη αυτό το φθινόπωρο.

Η πρόταση απαιτεί ακόμη την υπογραφή του καθεστώτος του Νικολάς Μαδούρο και της Ουάσινγκτον. Τον Ιανουάριο, η Ουάσινγκτον υπέγραψε μια άδεια που θα επέτρεπε στη Chevron να μεταφέρει 134.000 bpd αργού πετρελαίου από τη Βενεζουέλα στις ακτές του Κόλπου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Βενεζουέλα εξάγει σήμερα 715.000 bpd αργού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τον Ιούνιο -μια αύξηση σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.