ΔΟΕ: Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα κορυφωθεί πριν από το τέλος της δεκαετίας

ΔΟΕ: Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα κορυφωθεί πριν από το τέλος της δεκαετίας
Πέμπτη, 15/06/2023 - 08:11

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) με έδρα το Παρίσι προέβλεψε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα κορυφωθεί πριν από το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, καθώς η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποκτά δυναμική.

Σύμφωνα με τον ΔΟΕ, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 6% ακόμη από το 2022-28 και θα φθάσει τα 105,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Ο οργανισμός αναμένει ότι η αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο θα υποχωρήσει σε μόλις 400.000 βαρέλια ημερησίως το 2028, πολύ κάτω από την αύξηση των 2,4 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως που προβλέπεται για το 2023.

Ο ενεργειακός οργανισμός προέβλεψε επίσης ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο που χρησιμοποιείται στις μεταφορές θα αρχίσει να μειώνεται το 2026, χάρη σε μεγάλο βαθμό στην επανάσταση των ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και στα μέτρα πολιτικής που ωθούν σε μεγαλύτερη αποδοτικότητα.

Η αύξηση της ζήτησης βενζίνης αναμένεται να αντιστραφεί στο τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά η ζήτηση για «ορυκτά καύσιμα» αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται πριν κορυφωθεί το 2028. Ο ΔΟΕ βλέπει τη μακροπρόθεσμη ζήτηση πετρελαίου να υποβαθμίζεται πολύ άσχημα και έχει προβλέψει ότι η ζήτηση θα μειωθεί σε μόλις 24 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέχρι το 2050.

Άλλοι οργανισμοί έχουν διαφορετικές προοπτικές για τη μακροπρόθεσμη ζήτηση πετρελαίου.

Νωρίτερα μέσα στο έτος, ο ειδικός σε θέματα ενέργειας Energy Intelligence Group προέβλεψε ότι η ζήτηση πετρελαίου όχι μόνο θα αυξηθεί το 2023, αλλά θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί στα 101,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως κατά το τρέχον έτος και θα συνεχίσει να αυξάνεται για να φθάσει τα 106 mb/d μέχρι το 2030. Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,5 mb/d το 2023, με την Κίνα να αντιπροσωπεύει 650.000 βαρέλια/ημέρα, αφού η χώρα εγκατέλειψε την αυστηρή πολιτική μηδενικής κατανάλωσης. Πράγματι, ο φετινός μέσος όρος θα ξεπεράσει το προηγούμενο υψηλό των 100,6 mb/d που σημειώθηκε το 2019.

Όχι λιγότεροι από 10 οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων του ΟΠΕΚ, της Exxon Mobil και της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας, έχουν προβλέψει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται έως το 2050 και δεν θα συρρικνωθεί όπως προβλέπουν οι περισσότεροι αναλυτές. Η πιο αισιόδοξη από αυτές είναι η ΔΟΕ με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία έχει προβλέψει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 34% και θα φθάσει τα 126 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2050