Οι περικοπές της ρωσικής παραγωγής πετρελαίου παραμένουν αόρατες

Οι περικοπές της ρωσικής παραγωγής πετρελαίου παραμένουν αόρατες
Πέμπτη, 01/06/2023 - 06:36

Η Rosneft σημείωσε ότι η παραγωγή πετρελαίου του πρώτου τριμήνου αυξήθηκε κατά 0,8% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Ο ρωσικός κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός Rosneft είδε τα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου του 2023 να αυξάνονται κατά περισσότερο από 45% σε περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών, καθώς η παραγωγή αυξάνεται παρά τις περικοπές της Μόσχας κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα στην παραγωγή που ξεκίνησαν πριν από τρεις μήνες.

Εκτός από το άλμα 45,5% στα καθαρά κέρδη, η Rosneft, της οποίας ηγείται ο Ιγκόρ Σέτσιν, δήλωσε ότι είδε τα EBITDA να αυξάνονται για το τρίμηνο κατά 25,1%, αν και τα έσοδα μειώθηκαν κατά 1,1%.

Οι προσδοκίες των αναλυτών με βάση τη δημοσκόπηση της Interfax ήταν χαμηλότερες για τα καθαρά κέρδη, τα έσοδα και το EBITDA.

Η Rosneft σημείωσε ότι η παραγωγή πετρελαίου του πρώτου τριμήνου αυξήθηκε κατά 0,8% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, ξεπερνώντας τα 4 εκατ. bpd.

Στα μέσα Μαρτίου, η Ρωσία δήλωσε ότι οι προγραμματισμένες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 bpd θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος Ιουνίου. Στις αρχές Απριλίου, η Μόσχα δήλωσε ότι θα παρατείνει τις περικοπές παραγωγής μέχρι το τέλος του έτους.

Ενώ οι ροές ρωσικού πετρελαίου (θαλάσσια) φαίνεται να μειώνονται ελαφρώς, σύμφωνα με το Bloomberg, η αγορά δεν έχει ακόμη δει ή αισθανθεί κάποια σημαντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τη Ρωσία.

Ενώ οι ρωσικές θαλάσσιες εξαγωγές έχουν μειωθεί, το Bloomberg δείχνει ότι παραμένουν 270.000 bpd υψηλότερες από τον Φεβρουάριο, που ήταν ο βασικός όγκος για τη μείωση της παραγωγής της Ρωσίας κατά 500.000 bpd.

Τα κέρδη της Rosneft ακολουθούν εκείνα του ρωσικού κρατικού γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος κατέγραψε σημαντική πτώση των κερδών του FY 2022 εν μέσω κυρώσεων και της πίεσης της Ευρώπης να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Τα κέρδη της Gazprom για το οικονομικό έτος 2022 ανήλθαν σε περίπου 15,4 δισ. δολάρια, 41% χαμηλότερα από ό,τι το 2021. Η Gazprom απέδωσε την πτώση αυτή στον έκτακτο φόρο της Μόσχας για το 2022.

Οι μετοχές της Rosneft διαπραγματεύονταν με άνοδο 2,14% το απόγευμα της Τετάρτης, μετά την έκθεση για τα κέρδη της.