Επενδυτικό ενδιαφέρον για τον υποθαλάσσιο αγωγό Ισραήλ – Κύπρου

Επενδυτικό ενδιαφέρον για τον υποθαλάσσιο αγωγό Ισραήλ – Κύπρου
Unsplash
Παρασκευή, 19/05/2023 - 16:07

Για ενδιαφέρον εταιρειών που θέλουν να επενδύσουν στον υποθαλάσσιο αγωγό Ισραήλ-Κύπρου, έκανε λόγο μεταξύ άλλων , ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου κ. Γιώργος Παπαναστασίου, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ.

Ο κ. Παπαναστασίου αναφέρθηκε εκτενώς στο εξειδικευμένο workshop που προγραμματίζεται για τις 29 Μαΐου στη Λευκωσία, με συμμετοχή εταιρειών που ενδέχεται να εμπλακούν στο έργο, παρουσία και του προέδρου της Κύπρου, κ. Χριστοδουλίδη, προκειμένου να τονιστεί η σημασία του έργου για την Κύπρο και το Ισραήλ. Στόχος του workshop είναι η λήψη αποφάσεων για την στρατηγική της Κύπρου αναφορικά με το φυσικό αέριο.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαναστασίου, στους συμμετέχοντες θα γίνει μια παρουσίαση για το ποια είναι η στρατηγική που προσφέρει τώρα η Κυπριακή Δημοκρατία με το Ισραήλ, προκειμένου οι εταιρείες να αποφασίσουν ποιο κομμάτι αυτής της αλυσίδας προμήθειας τους ενδιαφέρει.

Αναφερόμενος στις εταιρείες που έχουν προσκληθεί να λάβουν μέρος, ο κ. Παπαναστασίου εξήγησε ότι πρόκειται για εταιρείες τεχνολογίας, εταιρείες που έχουν πρόσβαση σε φυσικό αέριο, εταιρείες που θα ήθελαν να έχουν πρόσβαση σε φυσικό αέριο, εταιρείες που γνωρίζουν την κατασκευή σταθμών υγροποίησης και εταιρείες οι οποίες ενδιαφέρονται να παίρνουν το υγροποιημένο φυσικό αέριο σε πλοία και να το τοποθετούν στις αγορές.

«Ήδη υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον από όλα τα μέρη της αλυσίδας τροφοδοσίας που περιγράψαμε προηγουμένως», είπε ο κ. Παπαναστασίου. Πρόσθεσε ότι μετά τις παρουσιάσεις και τη συζήτηση στο εργαστήρι αυτό, θα πρέπει να δοθεί κάποιος χρόνος ώστε οι εταιρείες να εκδηλώσουν επίσημα το ενδιαφέρον τους και μετά να προχωρήσει η επιλογή εταιρειών και να ξεκινήσει ο σχεδιασμός και η πορεία υλοποίησης.