Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Νόβακ θα συζητήσει την ενεργειακή συνεργασία με το Ιράν

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Νόβακ θα συζητήσει την ενεργειακή συνεργασία με το Ιράν
Τετάρτη, 26/04/2023 - 11:08

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ και η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας Ελβίρα Ναμπιούλινα πρόκειται να επισκεφθούν το Ιράν τον επόμενο μήνα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Αχμάντ Ασατζαντέχ, σύμφωνα με το Πρακτορείο Πληροφοριών της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ισχυρή συνεργασία η οποία που θα μπορούσε να αλλάξει τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.

Ο Νόβακ θα παρευρεθεί στην 27η Διεθνή Έκθεση Πετρελαίου, Φυσικού Αερίου και Πετροχημικών στο Ιράν που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Μαΐου και αναμένεται να υπογράψει έγγραφα συνεργασίας επίσης εκείνη την περίοδο.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Τζαβάντ Όβτζι και ο Νόβακ συζήτησαν επίσης τη Δευτέρα τη διμερή συνεργασία στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και των πετροχημικών.

Η είδηση έρχεται καθώς οι δεσμοί μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας έχουν αυξηθεί κατά το τελευταίο έτος, ιδίως καθώς και τα δύο έθνη βρέθηκαν υπό κυρώσεις ως εμπορικοί εταίροι-παρίες για τον υπόλοιπο κόσμο - το πρώτο λόγω της αποτυχίας της πυρηνικής συμφωνίας και το δεύτερο λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Τον περασμένο Ιούλιο, η Εθνική Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου (NIOC) υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης (MoU) με τη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίουGazprom αξίας σχεδόν 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η συμφωνία υπεγράφη από τους διευθύνοντες συμβούλους τηςNIOC και τηςGazprom την ίδια ημέρα που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έφτασε στην Τεχεράνη για μια σύνοδο κορυφής με τους Ιρανούς και Τούρκους ομολόγους του.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας περιελάμβανε την επέκταση των κοιτασμάτων φυσικού αερίουKish καιNorth Pars, την ενίσχυση του κοιτάσματοςSouth Pars, την ανάπτυξη έξι νέων κοιτασμάτων πετρελαίου, την αύξηση των ανταλλαγών φυσικού αερίου και προϊόντων, την ολοκλήρωση διαφόρων έργων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και την κατασκευή αγωγών εξαγωγής φυσικού αερίου, για να αναφέρουμε μερικά από αυτά.

Μεταξύ των προαναφερθέντων στοιχείων, οι ρωσικές επενδύσεις στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράν είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την Τεχεράνη.

Το Ιράν εκτιμάται ότι διαθέτει 157 δισεκατομμύρια βαρέλια αποδεδειγμένων αποθεμάτων αργού πετρελαίου -σχεδόν το 10% του παγκόσμιου συνόλου, σύμφωνα με τονSimon Watkins-, με ακόμη μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου 1.193Tcf, τα οποία είναι δεύτερα μετά τη Ρωσία και 17% του παγκόσμιου συνόλου.

Η Ρωσία κατέχει τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο με 1.688Tcf, με 80 δισεκατομμύρια βαρέλια αποδεδειγμένων αποθεμάτων πετρελαίου, καθιστώντας το δίδυμο Ιράν/Ρωσίας μια ισχυρή παγκόσμια δύναμη πετρελαίου και φυσικού αερίου.