Στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ ο Ραφαέλ Γκρόσι

Στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ ο Ραφαέλ Γκρόσι
Τετάρτη, 29/03/2023 - 13:24

Στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος τελεί υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων, έφτασε σήμερα ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αποφυγή του κινδύνου ενός πυρηνικού ατυχήματος.

Εκπρόσωπος του IAEA ανέφερε σχετικά: «Ο Γκρόσι έφθασε στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης για να επιθεωρήσει την κατάσταση εκεί.Τώρα βρίσκεται στο εργοστάσιο».

Ο Γκρόσι «αναμένεται να δει πώς έχει εξελιχθεί η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, να μιλήσει με τους πυρηνικούς μηχανικούς που τον λειτουργούν», ανέφερε σε ανάρτηση στο Telegram η ουκρανική εταιρία λειτουργίας Energoatom, ανακοινώνοντας την άφιξη του Γκρόσι.

Το Αθηναϊκό πρακτορείο μεταδίδει ότι Μόσχα και Κίεβο εξαπολύουν εκατέρωθεν κατηγορίες για βομβαρδισμό των εγκαταστάσεων του πυρηνικού σταθμού κατά τον τελευταίο χρόνο. Ο Γκρόσι πιέζει για μια συμφωνία ασφαλείας μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας προκειμένου να προστατευτεί η μονάδα.

Ο Γκρόσι δήλωσε χθες, Τρίτη, σε συνέντευξή του στο Reuters από την ουκρανική πόλη Ντνίπρο ότι η προσπάθειά του να μεσολαβήσει για μια συμφωνία με στόχο την προστασία του πυρηνικού εργοστασίου συνεχίζεται και ότι προσαρμόζει τις προτάσεις προκειμένου να υπάρξει αποφασιστική πρόοδος στο θέμα.

Ο Γκρόσι, ο οποίος συνάντησε τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τη Δευτέρα, χαρακτήρισε την κατάσταση στο εργοστάσιο «πολύ επικίνδυνη» και πολύ ασταθή.