«Είναι δύσκολο να προσπεράσουμε την Credit Suisse και την προφανή κρίση εμπιστοσύνης»

«Είναι δύσκολο να προσπεράσουμε την Credit Suisse και την προφανή κρίση εμπιστοσύνης»
Πέμπτη, 16/03/2023 - 06:50

Αυξάνονται οι φόβοι ότι μια τραπεζική κατάρρευση θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρατεταμένη οικονομική ύφεση και να περιορίσει τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Αφού έχασαν μεταξύ 6-7% την Τετάρτη, οι τιμές του πετρελαίου επιβαρύνουν τις ενεργειακές μετοχές, με τους ευρωπαϊκούς κολοσσούς να χάνουν 6-8% και τις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες να υποχωρούν 5-7%.

Καθώς οι αγορές προσπαθούν να χωνέψουν δύο χρεοκοπίες τραπεζών στις ΗΠΑ, την πτώση των μετοχών της Credit Suisse και την κατακόρυφη πτώση των τραπεζικών μετοχών σε δύο ηπείρους, αυξάνονται οι φόβοι ότι μια τραπεζική κατάρρευση θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρατεταμένη οικονομική ύφεση και να περιορίσει τη ζήτηση για πετρέλαιο.

«Είναι δύσκολο να προσπεράσουμε την Credit Suisse και την προφανή κρίση εμπιστοσύνης», δήλωσε στο Reuters ο Κρεγκ Έρλαμ, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda.

«Δεν μιλάμε πλέον για μερικές περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ. Μιλάμε για μια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα και τα ωστικά κύματα αντηχούν στο σύνολο των χρηματοπιστωτικών αγορών σήμερα», είπε.

Στις 20:52 ώρα Ελλάδος, η Exxon (NYSE:XOM) διαπραγματευόταν με πτώση 5,4%, με την Chevron (NYSE:CVX) να χάνει σχεδόν 5% και τις μεσαίες κεφαλαιοποιήσεις όπως η Apache να υποχωρούν κατά 8,44%, ακολουθούμενη από την EOG Resources (-7%) και την Occidental Petroleum (NYSE:OXY), με πτώση άνω του 6%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι μετοχές σημείωσαν βουτιά, με την BP (NYSE:BP) να υποχωρεί κατά 7,6%, τη Shell (NYSE:SHEL) να υποχωρεί πάνω από 7,3%, την ιταλική Eni (NYSE:E) να υποχωρεί πάνω από 6% και την ισπανική Repsol (OTCMKTS: REPYY) να υποχωρεί πάνω από 7,7%. Η γαλλική TotalEnergies (NYSE:TTE) σημείωσε πτώση άνω του 5,6%.

Η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου έρχεται στον απόηχο των στοιχείων για τα αποθέματα της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών (ΥΕΠ) που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα την Τετάρτη και έδειξαν αύξηση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα, με τα αποθέματα να είναι πλέον 7% υψηλότερα από τον μέσο όρο των πέντε ετών.

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου έρχεται επίσης παρά τις προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) την Τετάρτη ότι η αγορά πετρελαίου θα στραφεί σε έλλειμμα προσφοράς το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους εν μέσω της οικονομικής ανάκαμψης στην Κίνα. Οι προβλέψεις αυτές, ωστόσο, είναι σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες από την έκθεση του περασμένου μήνα και δεν κατάφεραν να λειτουργήσουν ως αντίβαρο στην κατάρρευση των τραπεζών.

Στις 14:05 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη, οι τιμές του πετρελαίου ανέκτησαν κάποιες απώλειες, με το αργό τύπου Brent να επανέρχεται στα 73,47 δολάρια ανά βαρέλι, με πτώση 5,14% την ημέρα, και το WTI με πτώση 5,64%, στα 67,31 δολάρια ανά βαρέλι.