Η Ρωσία παραμένει ο κορυφαίος προμηθευτής πετρελαίου της Ινδίας

Η Ρωσία παραμένει ο κορυφαίος προμηθευτής πετρελαίου της Ινδίας
Τρίτη, 07/03/2023 - 05:42

Ο κύριος λόγος πίσω από την εκτίναξη των ρωσικών εξαγωγών αργού πετρελαίου προς την Ινδία είναι το γεγονός ότι η Μόσχα παρέχει πολύ μεγάλες εκπτώσεις στο αργό της.

Η Ινδία συνεχίζει να λαμβάνει μεγάλες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, με τη Μόσχα να προμηθεύει επί του παρόντος περίπου το 35% των συνολικών εισαγωγών πετρελαίου της Ινδίας, σε πλήρη αντίθεση με λιγότερο από 1% πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Με βάση τα στοιχεία της εταιρείας συμβούλων Vortexa, η Ινδία εισήγαγε περίπου 1,62 εκατ. βαρέλια πετρελαίου τον Φεβρουάριο από τη Ρωσία. Αυτά τα επίπεδα ρεκόρ είναι σχεδόν τα ίδια με τις εισαγωγές της Ινδίας από το Ιράκ (940.000 bpd) και τη Σαουδική Αραβία (648.000 bpd) μαζί.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Αμπού Ντάμπι) είναι ο 4ος μεγαλύτερος προμηθευτής της Ινδίας, με περίπου 404.000 bpd. Όλα αυτά τα στοιχεία έρχονται σε αντίθεση με τα πενιχρά 248.000 bpd αργού που προέρχονται από τις ΗΠΑ.

Τα ρωσικά στοιχεία επιβεβαιώνουν, με βάση την ανάλυση παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων της Vortexa, ότι η Μόσχα είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου προς την Ινδία για 5ο συνεχόμενο μήνα. Ο κύριος λόγος πίσω από την εκτίναξη των ρωσικών εξαγωγών αργού πετρελαίου προς την Ινδία είναι το γεγονός ότι η Μόσχα παρέχει πολύ μεγάλες εκπτώσεις στο αργό της.

Η διεθνής συμβουλευτική εταιρεία πετρελαίου Kepler βλέπει επίσης σημαντική ώθηση για την Ινδία ως αγοραστή ρωσικού πετρελαίου μακροπρόθεσμα. Ο Βίκτορ Κατόνα της Kpler δήλωσε ότι η Μόσχα θα διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου της προς την Ινδία υποτονικές, ακόμη και όταν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Για τη Μόσχα το κύριο πλεονέκτημα είναι σαφές, η Ινδία θεωρείται όχι μόνο ως μια σημαντική επερχόμενη αγορά υδρογονανθράκων, αλλά και ότι εκπληρώνει ένα σημαντικό γεωπολιτικό ενδιαφέρον.

Όσο οι χαμηλές τιμές του αργού πετρελαίου κρατούν την Ινδία στο μαντρί της Μόσχας, η Δύση δεν είναι σε θέση να αυξήσει τα παγκόσμια καθεστώτα κυρώσεων κατά του καθεστώτος Πούτιν.

Η Μόσχα θέλει επίσης να επενδύσει σε μια μακροπρόθεσμη σχέση με την Ινδία, την οποία θεωρεί ως πιθανό εταίρο σε θέματα ενέργειας, τεχνολογίας και εξαγωγών όπλων.

Η Ρωσία εξετάζει επίσης τις αυξανόμενες απειλές των παραγωγών του Αραβικού Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και ακόμη και το Κατάρ, οι οποίοι θα είναι περισσότερο από ευτυχείς να κάνουν μια κίνηση στο ρωσικό μερίδιο αγοράς στις ασιατικές αγορές ενέργειας. Η Μόσχα θέλει να έχει ένα πόδι στην πόρτα με την Ινδία.

Ενώ η Κίνα είναι ο κορυφαίος εισαγωγέας αργού πετρελαίου της Ρωσίας, η Μόσχα έχει έντονο ενδιαφέρον για την επέκταση των σχέσεών της με την Ινδία. Ο μεταγενέστερος τομέας του Δελχί έχει επίσης καταστεί πολύ σημαντικός για τη Ρωσία μετά την επιβολή ανώτατων τιμών και άλλων κυρώσεων από τα κράτη της G-7 σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα έσοδά της από τις πωλήσεις ενέργειας.

Οι αναλυτές της αγοράς πετρελαίου αναμένουν ότι οι εκπτώσεις στο ρωσικό αργό θα συνεχιστούν για αρκετό καιρό ακόμη. Η Kpler εκτιμά ότι η Ινδία λαμβάνει έκπτωση 10 έως 12 δολάρια ΗΠΑ σε σχέση με την κανονική προθεσμιακή τιμή του Brent. Ταυτόχρονα, η Ινδία αγοράζει επίσης ρωσικά ενεργειακά προϊόντα, όπως το ντίζελ. Η Kpler ανέφερε επίσης ότι η Ινδία είναι πιο ενδιαφέρουσα από την Κίνα από γεωγραφική άποψη, καθώς η απόσταση μεταξύ του ρωσικού λιμανιού του Νοβοροσίσκ και των ινδικών πετρελαϊκών λιμανιών είναι μικρότερη από την απόσταση από τα κινεζικά πετρελαϊκά κέντρα.