Βέλγιο και Γερμανία σχεδιάζουν από κοινού για την ενέργεια

Βέλγιο και Γερμανία σχεδιάζουν από κοινού για την ενέργεια
Τετάρτη, 15/02/2023 - 14:06

Πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη βελγο-γερμανική ενεργειακή σύνοδος κορυφής στο Ζεεμπρούγκε, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο συγκρότημα τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο υποδέχθηκε τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, με τον οποίο και συμφώνησαν να συνδέσουν τα δίκτυα υδρογόνου τους, να διπλασιάσουν τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου προς τη Γερμανία και να εκπονήσουν μελέτη για την κατασκευή μιας δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης, ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι των δύο κρατών στην πρώτη βελγο-γερμανική σύνοδο κορυφής για την ενέργεια.

Εκτός από την ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας, στόχος της σειράς συναντήσεων ήταν η επιτάχυνση της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η διασφάλιση του μέλλοντος των βελγικών και γερμανικών βιομηχανιών.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που ακολούθησε τη Σύνοδο Κορυφής, ο Ντε Κρο υπογράμμισε: «Είναι λογικό όταν οι βιομηχανίες σας συνδέονται, να συνδέονται και οι ενεργειακές υποδομές σας».

Ο Ντε Κρο ανέφερε επίσης ότι Γερμανία και Βέλγιο μοιράζονται την κοινή βούληση να διατηρήσουν τις βιομηχανίες στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες συζήτησαν μακροπρόθεσμες επενδύσεις, οι οποίες δεν αρκούν για να αποτρέψουν την αποχώρησή τους από την Ευρώπη, αλλά είναι ωστόσο σημαντικές. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόσβαση στην ενέργεια, τη χρηματοδότηση και την καινοτομία είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Μετά τις συναντήσεις, ο Ντε Κρο ανακοίνωσε ότι οι δύο χώρες σχεδιάζουν να διπλασιάσουν τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου προς τη Γερμανία (με έναρξη εργασιών φέτος), να συνδέσουν τα δίκτυα υδρογόνου τους και να ξεκινήσουν μελέτη για την κατασκευή νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Όπως αναφέρει το euroactiv.gr, το Βέλγιο και η Γερμανία διαθέτουν επί του παρόντος μία ενεργειακή διασύνδεση, την ALEGRO, που κατασκευάστηκε το 2020, ενώ στη συνέντευξη τύπου, ο Ντε Κρο ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας δεύτερης έκδοσης του ALEGRO, η οποία θα μπορούσε να έχει δυναμικότητα 1 γιγαβάτ HVDC και να τεθεί σε λειτουργία ήδη από το 2028.

Από την πλευρά του ο Βέλγος υπουργός Ενέργειας Τίνε βαν ντερ Στράτεν, δήλωσε: «Σήμερα δώσαμε ώθηση στην ενεργειακή συνεργασία. Το Βέλγιο είναι ένα ευρωπαϊκό ενεργειακό σταυροδρόμι. Σήμερα για το φυσικό αέριο για τη Γερμανία και αύριο για την ενέργεια του μέλλοντος: τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το πράσινο υδρογόνο».

Να σημειωθεί ότι το Ζεεμπρούγκε διαδραματίζει βασικό ρόλο στη διασφάλιση του εφοδιασμού της Γερμανίας με φυσικό αέριο. Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, το Βερολίνο βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στο φυσικό αέριο από τη Ρωσία – σε αντίθεση με το Βέλγιο (6,6% του εφοδιασμού του το 2020).

Από την έναρξη του πολέμου και τις περικοπές στη ροή του φυσικού αερίου, οι εξαγωγές του Βελγίου προς τη Γερμανία άλλαξαν σημαντικά και οι ροές LNG από το Βέλγιο βοήθησαν στο να αναπληρωθεί το αέριο που ερχόταν πριν μέσω του Nord Stream 1.

Μέχρι πρόσφατα, η Γερμανία δεν διέθετε υποδομές για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Τώρα, κατασκεύασε τερματικούς σταθμούς LNG και σχεδιάζει να επεκτείνει τη συνολική διαθέσιμη χωρητικότητά με την κατασκευή μόνιμων τερματικών σταθμών. Ωστόσο, το Βερολίνο θα εξακολουθεί να βασίζεται στις εισαγωγές μέσω του Βελγίου για κάποιο χρονικό διάστημα και ως εκ τούτου πιέζει για περαιτέρω αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου.