Καζακστάν: συνεργασία Shell και KMG στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου

Καζακστάν: συνεργασία Shell και KMG στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου
Τρίτη, 14/02/2023 - 08:24

Η Εθνική Εταιρεία KazMunayGas του Καζακσταν (KMG) και η Shell (SPB: RDS.A) υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για την ανάπτυξη της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου του Καζακστάν με αμοιβαία επωφελείς όρους, ανέφερε το γραφείο Τύπου της KMG.

Το μνημόνιο κατανόησης υπογράφηκε από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της KMG Magzum Mirzagaliyev και τον Ανώτερο Αντιπρόεδρο και Πρόεδρο της Shell Kazakhstan Herman Burmeister.

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι δύο πλευρές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν στους ακόλουθους τομείς: εξερεύνηση και ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης μιας ολοκληρωμένης γεωλογικής μελέτης υποσχόμενων περιοχών και γεωλογικής μελέτης του υπεδάφους στο Καζακστάν, συνέργεια και ευκαιρίες για κοινή ανάπτυξη έργων στο Καζακστάν και ανάλυση τις τελευταίες τάσεις στην εξορυκτική βιομηχανία όσον αφορά τη σύναψη συμβάσεων και προμηθειών, τα περιβαλλοντικά πρότυπα και παρόμοιες πτυχές της ρύθμισης που μπορούν ενδεχομένως να βελτιώσουν και να επιταχύνουν τις ευκαιρίες ανάπτυξης στο Καζακστάν.

«Η υπογραφή του μνημονίου κατανόησης θα συμβάλει επιπλέον στην ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και της αλληλεπίδρασης μεταξύ των εταιρειών μας. Ελπίζουμε να χρησιμοποιήσουμε την πλούσια εμπειρία της εταιρείας Shell για την υλοποίηση κοινών έργων σε διάφορους τομείς της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Καζακστάν», ανέφερε ο Μιρζαγκαλίεφ στη σχετική δήλωση του.

Η KazMunayGas National Company είναι ο εθνικός φορέας για την εξερεύνηση, την παραγωγή, την επεξεργασία και τη μεταφορά υδρογονανθράκων. Η εταιρεία εκπροσωπεί κρατικά συμφέροντα στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου του Καζακστάν.

Στο Καζακστάν η Shell κατέχει μερίδια: 16,81% στην εταιρεία εκμετάλλευσης πετρελαίου Kashagan - North Caspian Operating Company (NCOC) μέσω της Shell Kazakhstan, 29,25% στην Karachaganak Petroleum Operating (KPO) - μια κοινοπραξία που αναπτύσσει το κοίτασμα συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου Karachaganak μέσω της BG Karachaganak Limited, (7,4%) στο Caspian Pipeline Consortium (CPC).