Οι τουρκικές χαλυβουργικές παραμένουν λειτουργικές μετά τον σεισμό

Οι τουρκικές χαλυβουργικές παραμένουν λειτουργικές μετά τον σεισμό
Παρασκευή, 10/02/2023 - 06:49

Οι σεισμοί που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία στις 6 Φεβρουαρίου δεν προκάλεσαν ζημιές στις χαλυβουργικές μονάδες της περιοχής.

Σύμφωνα με πηγές του MetalMiner, οι σεισμοί που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία στις 6 Φεβρουαρίου δεν προκάλεσαν ζημιές στις χαλυβουργικές μονάδες της περιοχής καθώς η πληγείσα περιοχή είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή χάλυβα.

Ένας αξιωματούχος της ρωσικής μητρικής εταιρείας Magnitogorsk Iron & Steel (MMK) δήλωσε στο Interfax ότι η παραγωγή χάλυβα επίπεδης παραγωγής MMK Metalurji παρέμεινε ανεπηρέαστη από τους σεισμούς. Η MMK Metalurji βρίσκεται στη νοτιοκεντρική επαρχία Χατάι της Τουρκίας, η οποία συνορεύει με τη Συρία. Το εργοστάσιο μπορεί να παράγει έως και 2,3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ρόλων θερμής έλασης ετησίως μέσω ενός μόνο κλιβάνου ηλεκτρικού τόξου.

Η MMK Metalurji διαθέτει μια γραμμή HDG με δυναμικότητα 900.000 μετρικών τόνων ετησίως, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη ρόλους θερμής και ψυχρής έλασης. Η εγκατάσταση μπορεί επίσης να κυλίσει 755.000 μετρικούς τόνους ετησίως από πηνίο ψυχρής έλασης. Πιο κάτω, η εγκατάσταση μπορεί να παράγει έως και 400.000 μετρικούς τόνους προβαμμένου, γαλβανισμένου πηνίου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ΕΕ συμπεριέλαβε το εργοστάσιο MMK στις κυρώσεις που επέβαλε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι.

Μια πηγή κοντά στην κατάσταση δήλωσε στο MetalMiner ότι το εργοστάσιο Isdemir, επίσης στην επαρχία Χατάι, δεν έχει υποστεί καμία ζημιά ούτε όσον αφορά την παραγωγή χάλυβα. «Αν υπάρχουν προβλήματα, τότε θα είναι με τη μεταφορά ενέργειας, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει ειπωθεί τίποτα», πρόσθεσε η πηγή. Το Ιsdemir είναι μέρος του ομίλου Ορυχείων και Μεταλλουργίας του συνταξιοδοτικού ταμείου OYAK. Αυτός περιλαμβάνει επίσης το εργοστάσιο Erdemir στη βόρεια Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα.

Το Ιsdemir μπορεί να παράγει έως και 5,3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ακατέργαστου χάλυβα ετησίως μέσω τεσσάρων υψικαμίνων και τριών βασικών καμίνων οξυγόνου 200 μετρικών τόνων, τους οποίους χύνει τόσο σε πλάκες όσο και σε μπλοκ. Το εργοστάσιο μπορεί επίσης να κυλίσει θερμής έλασης, πλάκες και συρματόσχοινο και χρησιμοποιεί μέρος των χαλύβδινων ράβδων του για εμπορική πώληση.

Η Τουρκία είναι σημαντικός εξαγωγέας προϊόντων χάλυβα στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και τη Μέση Ανατολή και είναι πολύτιμη στην παγκόσμια παραγωγή χάλυβα. Οι συνολικές εξαγωγές το 2022 έφτασαν τα 19,6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους. Σύμφωνα με έκθεση του Ιανουαρίου του Τουρκικού Συνδέσμου Εξαγωγέων Χάλυβα, αυτό είναι μειωμένο κατά 17,7% από περίπου 24,2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2021. Εν τω μεταξύ, η World Steel ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι η ετήσια παραγωγή ακατέργαστου χάλυβα μειώθηκε κατά 12,9% σε ετήσια βάση. Αυτό αντιπροσώπευε μια πτώση σε 35,1 εκατομμύρια μετρικούς τόνους από σχεδόν 40,4 εκατομμύρια πέρυσι.