Η Αυστρία επιστρέφει στο ρωσικό φυσικό αέριο

Η Αυστρία επιστρέφει στο ρωσικό φυσικό αέριο
Παρασκευή, 10/02/2023 - 09:50

Η Gazprom παραδίδει στη χώρα τις ίδιες ποσότητες που η Αυστρία προμηθευόταν πριν τον πόλεμο

Η Αυστρία είναι από τις λίγες χώρες που εξαρτώνται τόσο πολύ από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς πριν τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, το 80% της εγχώριας κατανάλωσης προερχόταν από τα ανατολικά.

Κι αυτό εξαιτίας των συμφωνιών που έκλεισε η Βιέννη με τη Σοβιετική Ένωση σε αντάλλαγμα για τη συνεχή ουδετερότητα και τη μη προσήλωση της Αυστρίας, αρχής γενομένης από τη δεκαετία του 1960.

Ο οικονομικός διευθυντής της αυστριακής μεγάλης ενεργειακής εταιρείας OMV, Reinhard Florey, ανέφερε: «Είμαστε προσωρινά πίσω στο 100% [των παραδόσεων φυσικού αερίου από την Gazprom] αυτή τη στιγμή, αλλά έχουμε δει επίσης τιμές στο 30% και πιο κάτω στο παρελθόν».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του περασμένου Δεκέμβρη, το ρωσικό αέριο αποτελούσε το 71% του συνόλου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ENTSOG και της αυστριακής ρυθμιστικής αρχής E-Control, παρά το ότι οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου ήταν χαμηλότερες από ότι τα προηγούμενα χρόνια,.

Στο μεταξύ η υπουργός Ενέργειας Leonore Gewessler κάλεσε τους Αυστριακούς να συνεχίσουν να εξοικονομούν ενέργεια, τονίζοντας: «Δεν έχουμε ξεφύγει ακόμη και η εξοικονόμηση φυσικού αερίου θα εξασφαλίσει ότι οι αποθήκες θα είναι γεμάτες για τον ερχόμενο χειμώνα».