Προειδοποιήσεις του προέδρου της Iberdrola για την ενεργειακή κρίση στην ΕΕ

Προειδοποιήσεις του προέδρου της Iberdrola για την ενεργειακή κρίση στην ΕΕ
Eurokinissi
Δευτέρα, 16/01/2023 - 18:35

Σαφείς προειδοποιήσεις για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη διατύπωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος της ισπανικής Iberdrola, Ιγκνάσιο Γκάλαν, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

«Η Ευρώπη ήταν τυχερή αυτόν τον χειμώνα, καθώς οι ήπιες καιρικές συνθήκες περιόρισαν τη ζήτηση για καύσιμα, ωστόσο η ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζει δεν έχει τελειώσει», δήλωσε ο Ιγκνάσιο Γκάλαν.\

«Όσο οι αγορές ενέργειας εξαρτώνται υπερβολικά από τα ορυκτά καύσιμα και είναι εκτεθειμένες σε γεωπολιτικά γεγονότα, θα παραμένουν εύθραυστες», τόνισε ο Γκάλαν.

Ο ήπιος καιρός έχει εκμηδενίσει τις προβλέψεις για ελλείψεις ενέργειας που θα μπορούσαν να πλήξουν την ήπειρο, ενισχύοντας το ευρωπαϊκό νόμισμα και τις χρηματιστηριακές αγορές, ενώ οι οικονομικές προοπτικές έχουν ανακάμψει σε τέτοιον βαθμό που οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs δεν προβλέπουν πλέον ύφεση στην ευρωζώνη το τρέχον έτος.

Ωστόσο, η ενεργειακή ασφάλεια είναι πολύ σημαντική για να την αφήσουμε στην τύχη και τον ήπιο χειμώνα, τόνισε ο Γκάλαν, ο οποίος θεωρεί την ανάπτυξη περισσότερων μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως τον καλύτερο τρόπο για να αποφευχθούν μελλοντικοί κραδασμοί. Άλλωστε, η Iberdrola προωθεί ήδη επενδύσεις ύψους 17 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ έως το 2025.