Υπ. Κλίματος Πολωνίας: «Αστείο» η πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Υπ. Κλίματος Πολωνίας: «Αστείο» η πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου
Πέμπτη, 24/11/2022 - 11:23

Μη ικανοποιητική χαρακτηρίστηκε η πρόταση και από την Υπουργό Ενέργειας του Βελγίου

«Η πρόταση για το πλαφόν στο αέριο είναι κλειδί, όμως αυτό που προέκυψε προχθές είναι ένα αστείο. Παρουσιάσθηκε την τελευταία στιγμή και αποκλίνει απ' αυτό που είχε προταθεί προηγουμένως και (το πλαφόν) δεν είναι αποδεκτό, καθώς είναι υψηλότερο από τις τρέχουσες τιμές στην αγορά», υπογράμμισε σε δήλωσή της από τις Βρυξέλλες η Πολωνή Υπουργός αρμόδια για το κλίμα Άννα Μόσκβα.

«Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να υποστηρίξει αυτή την πρόταση· δεν μπορεί να αποτελέσει ούτε καν την αρχή για μια συζήτηση», κατέληξε η Πολωνή αξιωματούχος.

Παράλληλα, η Υπουργός Ενέργειας του Βελγίου Τίνε φαν ντερ Στρέτεν, τόνισε, δήλωσε σήμερα, πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ: «Το κείμενο που βρίσκεται στο τραπέζι δεν είναι ικανοποιητικό (...) δεν λέει ξεκάθαρα αν θα έχει αντίκτυπο στις τιμές».

Οι επικρίσεις είναι αποτέλεσμα της διαφωνίας ανάμεσα στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ αναφορικά με την πρόταση της Κομισιόν για επιβολή πλαφόν στις μελλοντικές τιμές του αερίου στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Υπενθυμίζεται, ότι δεκαπέντε χώρες της ΕΕ, μεταξύ αυτών η Πολωνία, η Ιταλία και η Ελλάδα, θέλουν την επιβολή ενός πλαφόν, ενώ ένα στρατόπεδο με επικεφαλής τη Γερμανία υποστηρίζει πως το πλαφόν αυτό θα εμποδίσει τις προμήθειες αερίου.