Η Σλοβενία αποχωρεί από τη Συνθήκη του Χάρτη της Ενέργειας

Η Σλοβενία αποχωρεί από τη Συνθήκη του Χάρτη της Ενέργειας
Πέμπτη, 17/11/2022 - 10:10

Η κοινοβουλευτική επιτροπή της χώρας ενέκρινε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης χωρίς ούτε μία ψήφο κατά και χωρίς συζήτηση.

Η Σλοβενία δεν είναι πλέον συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης του Χάρτη Ενέργειας, αφού η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση της κυβέρνησης να αποχωρήσει, μεταδίδει το Euractiv.gr. Έτσι, η χώρα προσχωρεί στην Ιταλία, η οποία έχει ήδη αποχωρήσει από τη συνθήκη, ενώ Πολωνία, Ισπανία, Ολλανδία και Γαλλία ανακοίνωσαν ότι θα πράξουν το ίδιο.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την έναρξη διαδικασίας διαιτησίας κατά της Σλοβενίας από τη βρετανική εταιρεία ενέργειας και φυσικών πόρων Ascent Resources βάσει της Συνθήκης για τον Ενεργειακό Χάρτη και μετά τις επιπλοκές που προέκυψαν κατά την έγκριση από τη χώρα, του έργου φυσικού αερίου της εταιρείας κοντά στη Λεντάβα, στα βορειοδυτικά.

Η χώρα αποφάσισε να αποσυρθεί, παρά το γεγονός ότι τον Ιούνιο επιτεύχθηκε καταρχήν συμφωνία για την επικαιροποίηση της συνθήκης κι αυτό γιατί πιστεύει ότι οι προτεινόμενες τροποποιήσεις ναι μεν θα επιφέρουν τις αναγκαίες αλλαγές, αλλά αυτές δεν προχωρούν αρκετά.

Η Σλοβενία θα διατηρήσει το καθεστώς παρατηρητή στη διάσκεψη των υπογραφόντων. Θα παραμείνει επίσης υπογράφουσα τον Ενεργειακό Χάρτη του 2015.