Οι Γερμανοί μείωσαν την κατανάλωση ενέργειας κατά 2,7%

Οι Γερμανοί μείωσαν την κατανάλωση ενέργειας κατά 2,7%
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Πέμπτη, 17/11/2022 - 07:18

Μια ολοκληρωμένη εικόνα για την αντίδραση των Γερμανών καταναλωτών για το 2022 αρχίζουν να σχηματίζουν ειδικοί ερευνητές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι πολίτες της Γερμανίας επιδεικνύουν σημαντικά αντανακλαστικά απέναντι στην αύξηση των τιμών της ενέργειας, αλλά και στον φόβο διατήρησης των αυξημένων τιμών στο μέλλον. Η ομάδα εργασίας για τα ενεργειακά ισοζύγια, η AG Energy Balances, σε έρευνα που δημοσίευσε εχθές έδειξαν ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου έπεσε κατά 12% τα πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος έτους, σε σχέση με το 2021. Όπως σημειώνουν στην έρευνα, οι λόγοι αυτής της κατακόρυφης μείωσης ήταν δύο: ο σχετικά καλός καιρός που δεν θυμίζει σε τίποτα αντίστοιχους μήνες άλλων ετών το φθινόπωρο και την άνοιξη, αλλά και – όπως ήταν αναμενόμενο – στην εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου.

Εντούτοις ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία που εντοπίζουν τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Σύμφωνα με την έρευνα η ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκε συνολικά κατά 4,2%.

Συνολικά η κατανάλωση της ενέργειας στη Γερμανία έχει μειωθεί κατά 2,7%, κάτι που σε επίπεδο απόλυτων αριθμών σημαίνει 12.040 petajoules (PJ), όπως ανακοίνωσε η ομάδα εργασίας την Τετάρτη στο Βερολίνο.

Ωστόσο δεν σημειώθηκε μείωση σε όλους τους τομείς της οικονομίας που καταναλώνουν ενέργεια. Η κατάργηση της καραντίνας λόγω κορονοϊού, η οποία είχε περιορίσει αρκετά τις μετακινήσεις κατά το 2021, οδήγησε στην καταγραφή αύξησης από έτος σε έτος.

Η κατανάλωση βενζίνης αυξήθηκε σχεδόν κατά 4%, ενώ το ντίζελ παρέμεινε περίπου στα επίπεδα του προηγούμενου έτους (μείον 0,2 τοις εκατό). Η κατανάλωση καυσίμου των αερομεταφορών αυξήθηκε κατά 48,5%. «Ο κύριος λόγος για την αύξηση της κατανάλωσης είναι η αυξημένη ζήτηση για ατομική μετακίνηση στο δρόμο και στον αέρα λόγω της χαλάρωσης των μέτρων για τον κορονοϊό», ανέφεραν στην έκθεσή τους οι ερευνητές.

Ακόμα οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκαν κατά περίπου 13%, κυρίως λόγω της υψηλότερης ζήτησης από τη βιομηχανία. Στην περίπτωση της νάφθας για τη χημική βιομηχανία, η ανάπτυξη ήταν σχεδόν 4%.

Ωστόσο η έρευνα σημείωσε πως μπορεί η κατανάλωση φυσικού αερίου να μειώθηκε, όμως αυξήθηκε η κατανάλωση άνθρακα. Η αυξημένη κατά 12% ζήτηση άνθρακα οφείλεται στη μετατόπιση της κατανάλωσης προς την ηλεκτρική ενέργεια. Η μετατόπιση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα της μειωμένης παροχής ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Γερμανία. Συγκεκριμένα τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας του λιγνίτης αυξήθηκαν κατά 8%.

Η κατανάλωση άνθρακα αυξήθηκε κατά σχεδόν 12% συνολικά, κυρίως λόγω της σημαντικής αύξησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ανάγκες σε άνθρακα της βιομηχανίας χάλυβα, από την άλλη πλευρά, μειώθηκαν κατά 4,7 τοις εκατό λόγω της μείωσης της παραγωγής σιδήρου και χάλυβα.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια έπεσε κατακόρυφα στο ήμισυ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ενεργειακός τομέας στην Γερμανία, από τη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση υλοποιήθηκε το σχέδιο κλεισίματος τριών πυρηνικών εργοστασίων.