Πέντε εκ. λίρες από τη Βρετανία στην Ουκρανία για ενεργειακή ανοικοδόμηση

Πέντε εκ. λίρες από τη Βρετανία στην Ουκρανία για ενεργειακή ανοικοδόμηση
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Τρίτη, 15/11/2022 - 05:59

Η πρώτη δόση ύψους πέντε εκατομμυρίων λιρών από τη δέσμευση δέκα εκατομμυρίων λιρών της Βρετανίας θα κατευθυνθεί τις επόμενες ημέρες προς την Ουκρανία με σκοπό την ενεργειακή ανοικοδόμηση της χώρας.

Τα δέκα εκατομμύρια συνολικά που έχουν δεσμευτεί για το Ταμεία Ενεργειακής Στήριξης της Ενεργειακής Κοινότητας της Ουκρανίας καθιστούν τη Βρετανία ως τη χώρα με τη μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια σε αυτόν τον τομέα, επιβεβαιώνοντας τον ενεργό ρόλο της, όχι μόνο στο πεδίο του πολέμου, αλλά και σε ευρύτερο επίπεδο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας η χρηματοδότηση θα καλύψει το κόστος εξειδικευμένου ενεργειακού εξοπλισμού για την υποστήριξη της λειτουργίας της υποδομής ζωτικής σημασίας της Ουκρανίας.

«Η Ουκρανία θα έχει περαιτέρω υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου για να κρατήσει τα φώτα αναμμένα σε όλη τη χώρα και να επισκευάσει την ενεργειακή υποδομή», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι και πρόσθεσε:

«Οι επιθέσεις της Ρωσίας σε ζωτικής σημασίας υποδομές δείχνουν ότι ο Πούτιν καταφεύγει σε απεγνωσμένα μέτρα. Αλλά ακόμη και μπροστά στις πυραυλικές επιθέσεις και τις διακοπές ρεύματος, η αποφασιστικότητα του ουκρανικού λαού παραμένει αδιάσπαστη. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας δήλωσε ότι χρειαζόταν εξειδικευμένο ενεργειακό εξοπλισμό για την επισκευή κρίσιμων εθνικών υποδομών και το Ηνωμένο Βασίλειο ανταποκρίνεται στο αίτημά τους. (…) Χρειάζεται όλοι οι εταίροι να εντείνουν την υποστήριξή τους και να δείξουν στον Πούτιν ότι οι προσπάθειές του να καταστρέψει την Ουκρανία θα αντιμετωπιστούν με σκληρή αντίσταση».

Να σημειωθεί ότι η Ενεργειακή Κοινότητα αποτελεί διεθνή οργανισμό όπου συμμετέχουν τα κράτη μέλη της ΕΕ μαζί με άλλες χώρες εκτός ΕΕ. Σκοπός της Κοινότητας είναι ο συντονισμός δωρεών εξειδικευμένου ενεργειακού εξοπλισμού για την επισκευή της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης της Ουκρανίας.

Τα κονδύλια από το σύνολο των χωρών που συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα ξεπερνούν τα 25 εκ ευρώ. Όπως έχει ανακοινώσει η ΕΕ στα σχέδιά της βρίσκεται η διάθεση 13 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση των εργαστηρίων που υπέστησαν ζημιές από τους Ρώσους στον πυρηνικό σταθμό του Τσορνομπίλ και άλλων 3,5 εκ. ευρώ μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) – για τη στήριξη της ουκρανικής πυρηνικής βιομηχανίας.

Την προηγούμενη Πέμπτη ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σουνσκ είχε τηλε-διάσκεψη με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, όπου επιβεβαιώθηκε η συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας από τη Βρετανία που ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνει και 1000 πυραύλους εδάφους – αέρος και 25000 πακέτα ακραίων καιρικών συνθηκών για τα ουκρανικά στρατεύματα.