Για «Μαζική επίθεση» εναντίον ενεργειακών εγκαταστάσεων καταγγέλλει η Ουκρανία τη Ρωσία

Για «Μαζική επίθεση» εναντίον ενεργειακών εγκαταστάσεων καταγγέλλει η Ουκρανία τη Ρωσία
Δευτέρα, 31/10/2022 - 11:46

Πολλές συνοικίες του Κιέβου είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό σήμερα το πρωί «μετά τα ρωσικά πλήγματα», αναφέρει ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας της Ουκρανίας, σήμερα το πρωί η Ρωσία εξαπέλυσε «μαζική επίθεση» εναντίον ενεργειακών εγκαταστάσεων σε πολλές περιοχές της χώρας, δύο ημέρες έπειτα από μια επίθεση εναντίον του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, για την οποία η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο.

Ο Κίριλο Τιμοσένκο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, ανέφερε: «Οι Ρώσοι τρομοκράτες για μία ακόμη φορά εξαπολύουν μαζική επίθεση εναντίον εγκαταστάσεων του ενεργειακού συστήματος σε αρκετές επαρχίες. Κάποιοι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα, ενώ άλλοι πέτυχαν τον στόχο τους» πρόσθεσε.

Από νωρίς το πρωί, σύμφωνα με το Reuters, καπνός φαινόταν να υψώνεται στην ουκρανική πρωτεύουσα μετά τις δέκα εκρήξεις που ακούστηκαν από τις 8 έως τις 8:20, ενώ όπως δήλωσαν δημοσιογράφοι του AFP, οι εκρήξεις ήτανε πέντε.

«Ακόμη μια δέσμη ρωσικών πυραύλων έπληξε κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας. Αντί να πολεμά στο πεδίο της μάχης, η Ρωσία πολεμά εναντίον των αμάχων», κατήγγειλε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Μην δικαιολογείτε αυτές τις επιθέσεις χαρακτηρίζοντάς τες «απάντηση», είπε ο Κουλέμπα. «Η Ρωσία το κάνει αυτό διότι έχει ακόμη πυραύλους και την επιθυμία να σκοτώνει Ουκρανούς», πρόσθεσε.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο: Ο Όλεγκ Νικολένκο, εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι πύραυλοι έπληξαν ενεργειακές υποδομές στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις, με αποτέλεσμα να σημειωθούν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση.

«Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για ειρηνευτικές συνομιλίες, ούτε για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Ο μοναδικός στόχος του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν είναι ο θάνατος και η καταστροφή», υπογράμμισε.

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο έγραψε στο Telegram ότι πολλές συνοικίες της ουκρανικής πρωτεύουσας είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό σήμερα το πρωί «μετά τα ρωσικά πλήγματα».

Στο μεταξύ ο Ίχορ Τερέχοβ, δήμαρχος του Χαρκόβου, δήλωσε ότι η πόλη έχει πληγεί από δύο πυραύλους που στοχοθέτησαν «τις εγκαταστάσεις κρίσιμης υποδομής».