Έδωσαν τα χέρια QatarEnergy και Shell για επέκταση LNG στο Κατάρ

Έδωσαν τα χέρια QatarEnergy και Shell για επέκταση LNG στο Κατάρ
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Δευτέρα, 24/10/2022 - 06:18

Η SHELL τελικά θα είναι μία από τις εταιρείες που θα συνδράμει την QatarEnergy στο τμήμα North Field South (NFS) του έργου North Field Expansion, το οποίο αποτελεί το βασικό ενεργειακό σχέδιο για επεκτάσεις LNG στο Κατάρ.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε την Κυριακή από την Shell: «Η Shell θα αποκτήσει ποσοστό συμμετοχής 9,375% στο έργο 16 Mtpa NFS – από το συνολικό ποσοστό 25% που διατίθεται για διεθνείς εταίρους. Η QatarEnergy θα κρατήσει το υπόλοιπο 75%». Σημειώνεται ότι αντίστοιχο ποσοστό με τη Shell στο έργο NFS διαθέτει η TotalEnergies.

Στην τελετή υπογραφής, ο Ben van Beurden, διευθύνων σύμβουλος της Shell εξέφρασε την ικανοποίησή του, δηλώνοντας: «Είμαι χαρούμενος που η στρατηγική συνεργασία της Shell με την QatarEnergy εμβαθύνεται περαιτέρω μέσω της συμμετοχής μας στο έργο North Field South».

Επιπλέον ο διευθύνων σύμβουλος της Shell πρόσθεσε: «Το LNG διαδραματίζει βασικό ρόλο στη διασφάλιση της αξιοπιστίας του ενεργειακού συστήματος και οι επενδύσεις μας στην QatarEnergy θα υποστηρίξουν την ενεργειακή μετάβαση και την ενεργειακή ασφάλεια, δύο από τις πιο θεμελιώδεις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα».

Μετά τη Shell και την TotalEnergies εκκρεμεί η ανακοίνωση ενός τρίτου εταίρου, ο οποίος δεν αποκλείεται να είναι ένας εκ των δύο αμερικανικών εταιρειών που συμμετέχει στο προηγούμενο τμήμα North Field East (NFE), το οποίο αποτελεί την πρώτη και μεγαλύτερη φάση επέκτασης LNG του Κατάρ. Οι εταιρείες αυτές είναι οι ExxonMobil και η ConocoPhillips.

Η Shell, όσο και η TotalEnergies, διαθέτουν μερίδιο 6,25 τοις εκατό στο τμήμα NFE ύψους 28,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εκτός από την TotalEnergies και τη Shell, η QatarEnergy είχε επιλέξει για το τμήμα NFE, πέραν των δύο αμερικανικών κολοσσών, την ιταλική Eni.

Τα έργα NFE και NFS αποτελούν τμήματα που συνθέτου το μεγάλο έργο North Field Expansion. Αυτό το έργο έχει ως στόχο την αύξηση της παραγωγής LNG από το North Field. Η ολοκλήρωση του έργου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα έχει επιτευχθεί την επόμενη πενταετία – έως το 2028 – και θα προσθέσει, βάσει των ανακοινώσεων που έχουν γίνει, περίπου 48 εκατομμύρια τόνους (mtpa) στην εξαγωγική ικανότητα του Κατάρ και θα την ανεβάσει στα 126 mtpa.