H Ουκρανία συζητά ενεργειακά projects με την Goldman Sachs

H Ουκρανία συζητά ενεργειακά projects με την Goldman Sachs
Δευτέρα, 24/10/2022 - 06:14

Η συνάντηση ήρθε σε μια στιγμή που η κυβέρνηση στο Κίεβο καλεί τους πολίτες της χώρας να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργεια όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς διαβλέπει αναγκαστικές διακοπές ρεύματος τον χειμώνα που έρχεται.

Μια συνάντηση με πολλαπλή σημασία σημειώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή στο Κίεβο ανάμεσα στον υπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας Herman Galushchenko και εκρποσώπους της Goldman Sachs με αντικείμενο τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων για την αποκατάσταση ενεργειακών υποδομών που καταστράφηκαν μετά τις τελευταίες ρωσικές επιθέσεις. Όπως ανακοινώθηκε από την ουκρανική πλευρά η συνάντηση ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο, καθώς πέρα από τον Ουκρανό υπουργό Ενέργειας – από πλευράς της ουκρανικής κυβέρνησης – συμμετείχαν από την Goldman Sachs ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος, John Rogers και ο συνεπικεφαλής του τμήματος εφαρμοσμένων καινοτομιών και πρόεδρος διεθνών σχέσεων της εταιρείας Jared Cohen.

Η συνάντηση ήρθε σε μια στιγμή που η κυβέρνηση στο Κίεβο καλεί τους πολίτες της χώρας να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργεια όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς διαβλέπει αναγκαστικές διακοπές ρεύματος τον χειμώνα που έρχεται. Αυτό ήταν επόμενο των σφοδρών ρωσικών επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές το τελευταίο διάστημα, οι οποίες ακολούθησαν τη στρατιωτική αντεπίθεση των Ουκρανών στο κύριο μέτωπο του πολέμου. Ως εκ τούτου οι συζητήσεις με την Goldman Sachs εκλαμβάνονται και ως μήνυμα στήριξης ενός παγκόσμιου επενδυτικού κολοσσού προς την Ουκρανία, ενώ παράλληλα επιδέχονται και επιπλέον ερμηνείες έμμεσης πολιτικής στήριξης από τη Δύση, πέραν της στήριξης που δίνεται με άλλους τρόπους σε τακτά διαστήματα από την έναρξη του πολέμου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, ο Ουκρανός υπουργός Herman Galushchenko ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Goldman Sachs για τις ανάγκες του ενεργειακού τομέα της Ουκρανίας σε σχέση με τις ζημιές και τις καταστροφές που προκλήθηκαν από συστηματικές ρωσικές επιθέσεις σε εγκαταστάσεις ενεργειακής υποδομής.
Ο Ουκρανός υπουργός τόνισε ότι η ενεργειακή ανάκτηση της χώρας δεν πρέπει να είναι απλώς η ανακατασκευή κατεστραμμένων δυναμικών και υποδομών, αλλά η κατασκευή νέων εγκαταστάσεων σύμφωνα με τα καλύτερα σύγχρονα πρότυπα.

«Η μελλοντική ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας πρέπει να είναι πιο βιώσιμη, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία που αποκτήθηκε και τις προκλήσεις του πολέμου», δήλωσε συγκεκριμένα.

Ο Herman Galushchenko σημείωσε τις υψηλές επενδυτικές δυνατότητες της Ουκρανίας και το ενδιαφέρον της ουκρανικής πλευράς για την υλοποίηση κοινών έργων, μεταξύ των οποίων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Όπως διαβεβαίωνε στο σχετικό δελτίο Τύπου το υπουργείο Ενέργειας «τα μέρη τόνισαν την ετοιμότητά τους να αναπτύξουν εντατική συνεργασία».

Παράλληλα με την Goldman Sachs αυτές τις ημέρες η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ανακοίνωσε ότι θα κατευθύνει έως και 3 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία το 2022-2023. Αυά δήλωσε ο πρόεδρος της EBRD Odile Renaud-Basso στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά από συνάντηση με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βλαντιμίρ Ζελένσκι στο Κίεβο, την περασμένη Παρασκευή.

«Είπα στον Πρόεδρο Ζελένσκι ότι η δέσμευσή μας είναι μακροπρόθεσμη και θα επενδύσουμε έως και 3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022-2023 για να στηρίξουμε την οικονομία, τον ιδιωτικό τομέα και την επείγουσα ανασυγκρότηση ζωτικής σημασίας υποδομής», είπε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της EBRD.

Μιλώντας για συγκεκριμένα ποσά σημείωσε ότι η EBRD θα επενδύσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ευρώ στην Ουκρανία φέτος.
Υπενθυμίζεται ότι η EBRD είναι ένας από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές στην ουκρανική οικονομία και το 2021, πριν από την έναρξη του πολέμου, επένδυσε 1 δισεκατομμύριο ευρώ στην Ουκρανία.