Πατρίκ Πουγιάν (Total): Δεν είμαι σίγουρος ότι το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου είναι καλή ιδέα

Πατρίκ Πουγιάν (Total): Δεν είμαι σίγουρος ότι το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου είναι καλή ιδέα
Πέμπτη, 06/10/2022 - 12:02

Νομίζω ότι είναι κακή ιδέα, διότι είναι ένας τρόπος να δοθεί η ηγεσία πίσω στον Βλαντιμίρ Πούτιν και δεν θα το έκανα ποτέ αυτό.

«Ειλικρινά, δεν είμαι σίγουρος ότι ένα ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο είναι καλή ιδέα», δήλωσε ο επικεφαλής του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού Total Energies Πατρίκ Πουγιάν κατά την διάρκεια του Energy Intelligence Forum στο Λονδίνο, ερωτηθείς σχετικά με τις πρόσφατες κινήσεις της G7 προς μια τέτοια πολιτική.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε την περασμένη εβδομάδα έναν νέο γύρο κυρώσεων κατά της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ορίου τιμών του πετρελαίου.

Στο πλαίσιο αυτού του νέου γύρου κυρώσεων, που πρέπει να υπογραφεί και από τα 27 κράτη μέλη, η Ευρώπη θέτει νομική βάση για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, σύμφωνα με τη συμφωνία της G7.

«Αυτό που είμαι σίγουρος είναι ότι αν κάνουμε αυτό (το ανώτατο όριο), τότε ο Πούτιν θα πει ότι «δεν πουλάμε το πετρέλαιό μου» – και η τιμή δεν θα είναι στα 95 δολάρια, θα είναι στα 150 δολάρια», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Total.

«Δεν θα το έδινα αυτό στον Βλαντιμίρ Πούτιν», πρόσθεσε.

Έχει αξία να σημειωθεί ότι αυτές οι παρατηρήσεις έγιναν την ίδια ημέρα που ο ΟΠΕΚ -και οι σύμμαχοί του υπό ρωσική ηγεσία- συμφώνησαν σε μια σημαντική μείωση της παραγωγής, αφαιρώντας δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον Νοέμβριο, προκειμένου να τονωθούν οι τιμές του πετρελαίου.