Μακρόν: Θα πείσουμε τους άλλους Ευρωπαίους για πλαφόν στο αέριο μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Μακρόν: Θα πείσουμε τους άλλους Ευρωπαίους για πλαφόν στο αέριο μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Πέμπτη, 06/10/2022 - 14:02

Ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε πως μέχρι το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 20 και 21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, θα έχουν πειστεί «και οι άλλοι Ευρωπαίοι».

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύθηκε σήμερα «να πείσει» τους άλλους Ευρωπαίους -και συνεπώς να υπερβεί μερικές από τις γερμανικές αντιρρήσεις- σχετικά με ένα μηχανισμό καθορισμού ανώτατου ορίου στις τιμές του αερίου που χρησιμεύει για την παραγωγή ηλεκτρικού.

«Το υποστηρίζουμε πολύ αυτό, θα πείσουμε τους άλλους Ευρωπαίους το αργότερο μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, διαβεβαίωσε ο Γάλλος πρόεδρος στη διάρκεια συνόδου επιχειρηματιών που οργανώθηκε στο Παρίσι από τη Δημόσια Τράπεζα Επενδύσεων.

«Θα δημιουργήσουμε ένα σύστημα συμπλήρωσε, στο πλαίσιο του οποίου θα θέσουμε ανώτατο όριο στο αέριο που χρησιμοποιούμε για να παράγουμε ηλεκτρικό», κάτι που «θα επιτρέψει να μειωθεί» η «τιμή του παραγόμενου ηλεκτρικού».

Η Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη απορρίπτουν μέχρι στιγμής ένα γενικότερο ανώτατο όριο τιμών στη χονδρική αγορά του αερίου. «Δίπλα σ' αυτό, θα θέσουμε μηχανισμούς αλληλέγγυας ευρωπαϊκής χρηματοδότησης όπως κάναμε στη διάρκεια της κρίσης της Covid για να αποφύγουμε να έχουμε μια ευρωπαϊκή αγορά που θα εκραγεί σ' αυτή την κρίση», διαβεβαίωσε ακόμη ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε και στον «ιβηρικό μηχανισμό», δηλαδή το μοντέλο που εφαρμόζουν εγώ και μερικούς μήνες Ισπανία και Πορτογαλία και το οποίο φαίνεται να «λειτουργεί αρκετά καλά». Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, «αυτό θα συνεισφέρει στο να έχουμε μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου τιμές, που θα κυμαίνονται σε μια ζώνη που είναι πολύ πιο αποδεκτή, καθώς και πιο λογικά συμβόλαια προμήθειας αερίου και ηλεκτρικού».

Ο ίδιος δήλωσε επίσης πως οι Ευρωπαίοι οφείλουν να είναι «όλοι μαζί» για να διαπραγματευθούν τις τιμές στην αγορά αερίου ώστε «να έχουν μεγαλύτερο βάρος».

«Θα πούμε με πολλή φιλία στους Αμερικανούς φίλους μας, τους Νορβηγούς φίλους μας, «είστε καταπληκτικοί, μας παρέχετε ενέργεια από αέριο, όμως είναι κάτι που δεν μπορεί να προχωρήσει για πολύ καιρό, αυτό είναι πως δεν μπορούμε να πληρώνουμε εμείς το αέριο τέσσερις φορές ακριβότερα απ' ό,τι εσείς το πουλάτε στους βιομηχάνους σας», τόνισε.