ΗΠΑ: Κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες με στόχο το ιρανικό πετρέλαιο

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες με στόχο το ιρανικό πετρέλαιο
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Τρίτη, 04/10/2022 - 05:43

Μετά την αποτυχία να επανέλθει η συμφωνία για τα πυρηνικά με την Τεχεράνη, η Ουάσιγκτον σκληραίνει τη στάση της απέναντί της μέσω Πεκίνου.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε δύο κινεζικές εταιρείες που μεταφέρουν και αποθηκεύουν ιρανικό πετρέλαιο. Πέραν των εμποδίων που έχουν προκύψει για την αποκατάσταση της συμφωνίας για τα πυρηνικά του 2015, φαίνεται ότι γι’ αυτή την απόφαση ρόλο έπαιξαν και οι διαδηλώσεις στο Ιράν των τελευταίων ημερών, οι οποίες έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ κύμα κατακραυγής.

Σε ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βάλει στο στόχαστρο τις εταιρείες Zhonggu Storage και Transportation Co. Ltd.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι συγκεκριμένες εταιρείες δραστηριοποιούνται στην εγκατάσταση χώρων αποθήκευσης αργού πετρελαίου από το Ιράν, αλλά και στη μεταφορά ιρανικών πετρελαιοειδών.

Όπως μετέδωσαν οι New York Times οι ενέργειες γίνονται καθώς αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν ανησυχούν επειδή έχουν περάσει περισσότεροι από 18 μήνες διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη, χωρίς αποτέλεσμα. Οι διαπραγματεύσεις είχαν ως στόχο τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής εφημερίδας η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει πλέον ξεκινήσει την αναζήτηση άλλων μορφών πίεσης προς την ηγεσία του Ιράν.

Οι κυρώσεις κατά των κινεζικών εταιρειών θα μπορούσαν επίσης να προμηνύουν μια τεταμένη αντιπαράθεση με το Πεκίνο για τις σημαντικές αγορές του ιρανικού πετρελαίου, οι οποίες έχουν προσφέρει στην κυβέρνηση του Ιράν ένα εξαιρετικά αναγκαίο απροσδόκητο κέρδος, προς απογοήτευση της κυβέρνησης Μπάιντεν, σημειώνουν οι New York Times.

Αυτόν τον μήνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν πλησίασαν πολύ κοντά στην αποκατάσταση της πυρηνικής συμφωνίας, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε ένα «τελικό κείμενο» για την κοινή τους στάση. Η αμερικανική πλευρά ισχυρίζεται ότι ότι οι Ιρανοί διαπραγματευτές έθεσαν εμπόδια την τελευταία στιγμή.