Διπλάσιες ποσότητες φυσικού αερίου προς ΕΕ, υπόσχεται το Αζερμπαϊτζάν

Διπλάσιες ποσότητες φυσικού αερίου προς ΕΕ, υπόσχεται το Αζερμπαϊτζάν
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Δευτέρα, 03/10/2022 - 07:24

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, από τη Σόφια της Βουλγαρίας όπου πραγματοποίησε επίσκεψη τις προηγούμενες ημέρες επιβεβαίωσε πως το Μνημόνιο που έχει υπογραφεί βρίσκεται σε ισχύ και θα έχει ανταπόκριση.

Έχουν περάσει περίπου 2,5 μήνες από το ταξίδι της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλας φον ντερ Λάινερ στο Μπακού. Στο τέλος του περασμένου Ιουλίου η κα φον ντερ Λάινερ συνοδευόμενη από την επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον είχε συναντήσει στην αζερική πρωτεύουσα την πολιτική ηγεσία της χώρας με αντικείμενο τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την ΕΕ – εν μέσω, τότε, έντονου κλίματος αμφισβήτησης για το κατά πόσο η Ρωσία θα συνέχιζε τις ροές φυσικού αερίου, το οποίο και επιβεβαιώθηκε πολύ γρήγορα.

Τότε η κα φον ντερ Λάινερ είχε δηλώσει πως η ΕΕ προτίθεται να διπλασιάσει τις αγορές από το Αζερμπαϊτζάν, ενώ είχε υπογραφεί και σχετικό Μνημόνιο Κατανόησης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, από τη Σόφια της Βουλγαρίας όπου πραγματοποίησε επίσκεψη τις προηγούμενες ημέρες επιβεβαίωσε πως το Μνημόνιο που έχει υπογραφεί βρίσκεται σε ισχύ και θα έχει ανταπόκριση. Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι από την πλευρά του το Αζερμπαϊτζάν θα προβεί σε τουλάχιστον διπλασιασμό των εξαγωγών προς την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Με βάση το μνημόνιο στρατηγικής εταιρικής σχέσης στον ενεργειακό τομέα που υπογράφηκε με την ΕΕ, το Αζερμπαϊτζάν θα διπλασιάσει τουλάχιστον τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια. Έχουμε πόρους για αυτό».

Ο Αζέρος Πρόεδρος δεν παρέλειψε να διευκρινίσει σχετικά με τους πόρους που διαθέτει η χώρα του πως τα αποδεδειγμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου του ανέρχονται σε 2,6 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

«Μια νέα διαφοροποιημένη υποδομή μεταφοράς φυσικού αερίου μας δίνει τη δυνατότητα να παρέχουμε φυσικό αέριο σε πολλές χώρες. Σίγουρα, οι επιτυχίες που σημειώθηκαν σε αυτόν τον τομέα αποτελούν επίσης καλή βάση για περαιτέρω σχέδια», συμπλήρωσε.