Πυρηνικά καύσιμα: Η εξάρτηση των ΗΠΑ από τη Ρωσία

Πυρηνικά καύσιμα: Η εξάρτηση των ΗΠΑ από τη Ρωσία
Κυριακή, 02/10/2022 - 09:00

Η υπουργός Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν διπλασιάζει τις προσπάθειες για να σπάσει η εξάρτηση των ΗΠΑ από τα ρωσικά πυρηνικά καύσιμα.

Η κυριαρχία της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά πυρηνικών καυσίμων αποτελεί άλλη μια τεράστια πρόκληση για την Ουάσιγκτον, ιδίως για τα φιλελεύθερα γεράκια της κυβέρνησης Μπάιντεν, που προσπαθούν να απεξαρτήσουν τις δυτικές χώρες από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες.

Η υπουργός Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν διπλασιάζει τις προσπάθειες για να σπάσει η εξάρτηση των ΗΠΑ από τα ρωσικά πυρηνικά καύσιμα, υποδεικνύοντας ότι η εγχώρια ικανότητα εμπλουτισμού ουρανίου θα μπορούσε να αυξηθεί με την επερχόμενη βασική νομοθεσία.

«Θα λάβουμε την υποστήριξη του Κογκρέσου με διακομματικό τρόπο για να κάνουμε τη δική μας αλυσίδα εφοδιασμού του κύκλου καυσίμων ανεξάρτητη, σίγουρα από τη Ρωσία», δήλωσε η Γκράνχολμ σε συνέντευξή της στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη, όπως αναφέρει το Bloomberg.

«Πρέπει να το κάνουμε αυτό για τη δική μας ανεξαρτησία και την εθνική μας ασφάλεια», συνέχισε.

Η δημιουργία νέας δυναμικότητας θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια. Για παράδειγμα, το ουράνιο που εξάγεται από ορυχεία για να μετατραπεί σε καύσιμο για πυρηνικούς αντιδραστήρες χρειάζεται τρία έως πέντε χρόνια.

Η Ρωσία ελέγχει περίπου τα δύο πέμπτα της παγκόσμιας αγοράς υπηρεσιών εμπλουτισμού και προμηθεύει σχεδόν το ένα τέταρτο των καυσίμων για τους 93 λειτουργικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες των ΗΠΑ. Αυτό είναι άλλο ένα σημείο ασφυξίας που οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποφύγουν.

Νωρίτερα φέτος, η Ουάσινγκτον απαγόρευσε τις εισαγωγές ρωσικών προϊόντων ορυκτών καυσίμων, αν και το ουράνιο δεν ήταν μέρος των κυρώσεων.

«Δεν θα έπρεπε να στέλνουμε χρήματα στη Ρωσία για οποιαδήποτε αμερικανική ενέργεια ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο», δήλωσε η Γκράνχολμ τον Μάιο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εργάζεται προς την κατεύθυνση της επέκτασης μιας αλυσίδας προμήθειας ουρανίου για να απεξαρτηθεί από τις ρωσικές προμήθειες, αν και κορυφαίοι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου αντιτάχθηκαν πρόσφατα στο αίτημα του Μπάιντεν για 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια σε ένα επερχόμενο νομοσχέδιο προϋπολογισμού για την υποστήριξη εγχώριων προγραμμάτων εμπλουτισμού ουρανίου.

«Πρέπει να σηματοδοτήσουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί για τη δική τους προμήθεια καυσίμων, καθώς και για τα στοιχεία μετατροπής και εμπλουτισμού της αλυσίδας εφοδιασμού.»

«Αυτή η επένδυση στη δική μας εφοδιαστική αλυσίδα είναι ένα κρίσιμο κομμάτι αυτού», δήλωσε η Γκράνχολμ στη Βιέννη.

Η αμερικανική πυρηνική βιομηχανία θα μπορούσε σύντομα να δει μια αναζωπύρωση μετά το ατύχημα στις εγκαταστάσεις του Three Mile Island το 1979 που την έριξε στο κενό για δεκαετίες, αν η Γκράνχολμ και η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορέσουν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση.

Είπε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την πλευρά της ζήτησης αντί να αναλάβει άμεσα ποσοστά ιδιοκτησίας στις εγκαταστάσεις.

«Θα χρησιμοποιήσουμε την αγορά για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η ικανότητα θα βγει», πρόσθεσε. «Θα συνάψουμε συμβόλαιο με τις εγκαταστάσεις. Ο στόχος είναι να είμαστε ανεξάρτητοι το συντομότερο δυνατό».

Αρκετές εταιρείες εφοδιαστικής αλυσίδας πυρηνικών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων των Honeywell International Inc., General Atomics και Centrus Energy Corp. θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την ατομική ανεξαρτησία από τη Ρωσία.