Προειδοποίηση της Ρωσίας προς τη Δύση: Πλαφόν στις τιμές ενέργειας σημαίνει καταστροφή

Προειδοποίηση της Ρωσίας προς τη Δύση: Πλαφόν στις τιμές ενέργειας σημαίνει καταστροφή
Παρασκευή, 09/09/2022 - 14:48

Νέα προειδοποίηση ήρθε σήμερα από τη Ρωσία πως τα σχέδια της Δύσης να προσπαθήσει να επιβάλει ανώτατο όριο στην τιμή των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου και αερίου ως απάντηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα αποτύχουν και θα οδηγήσουν τελικά στην αστάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε προχθές να διακόψει τον εφοδιασμό, αν επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου, προειδοποιώντας τη Δύση πως θα παγώσει σαν «την ουρά του λύκου» σε ένα ρωσικό παραμύθι.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Δύση στο σύνολό της δεν καταλαβαίνει πως η επιβολή ενός πλαφόν στις τιμές των ρωσικών ενεργειακών πόρων θα οδηγήσει σε ένα ολισθηρό έδαφος κάτω από τα ίδια της τα πόδια».

Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, της ρωσικής κάτω βουλής, δήλωσε σήμερα πως τα σχέδια της Δύσης θα αποτύχουν και πως οι τιμές θα εκτοξευθούν πολύ πέρα από το τεχνητά επιχειρούμενο ανώτατο όριο τιμής. Ο Βιτσισλάβ Βολόντιν έγραψε στο κανάλι του στην εφαρμογή Telegram: «Αυτό που κρατικοί αξιωματούχοι της G7 αποκαλούν «οροφή» τιμής θα γίνει «πάτωμα τιμής». Η παγκόσμια αγορά δεν περιορίζεται σε επτά χώρες», ανέφερε.

Οι προσπάθειες της Δύσης να τιμωρήσει τον μεγαλύτερο στον κόσμο παραγωγό φυσικών πόρων, από το πετρέλαιο και το αέριο μέχρι τον χρυσό, τα μέταλλα, τον άνθρακα και την ξυλεία, δεν είναι κάτι εύκολο, ιδιαίτερα όταν η Κίνα, η Ινδία και άλλοι καταναλωτές εξακολουθούν να τους αγοράζουν.